Србија и Балкан

Протест Албанаца у Бујановцу: Отвара ли Аљбин Курти нови фронт против Србије?

Последњих дана, један од главних промотера протеста била је новоизабрана председница Општине Прешево Ардита Синани која је, иначе, и саветница председника владе тзв. Косова Аљбина Куртија
Протест Албанаца у Бујановцу: Отвара ли Аљбин Курти нови фронт против Србије?© РТ Балкан

Под заставама Албаније и Сједињених Држава, на главном тргу у Бујановцу, данас се на протестима "против власти у Србији", окупило неколико стотина Албанаца који су на почетку скупа, минутом ћутања одали пошту страдалим припадницима тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, некадашње верзије тзв. УЧК на територији централне Србије.

Пре тога, на скупу под називом "За идентитет и достојанство", а против "дискриминације којој је албанска заједница на овом подручју изложена од стране власти Србије", интонирана је химна Албаније.

Окупљени су носили транспаренте са захтевима да ЕУ и САД обрате више пажње на ово подручје, а Србија да заустави дискриминацију Албанаца.

Скуп је прошао без инцидената, уз нешто појачано присуство полиције Републике Србије, а на крају је усвојена декларација којом су присутни грађани затражили да власти Србије спровођење три до сада усвојена споразума између Владе Србије и представника Албанаца са, како је речено, посебним акцентом на план од седам тачака из 2013. године о интеграцији Албанаца.

Што се захтева који су упућени властима у Београду тиче, главни је заустављање "пасивизације пребивалишта албанских грађана". Затражено је признавање диплома са факултета на Косову. Окупљени су захтевали и уџбенике на албанском језику за ученике средњих школа, као и веће присуство Албанаца у државним институцијама и у јавним предузећима, болници, пошти, царини.

Окупљени су затражили да међународна заједница изврши већи притисак на Србију, а најавили су и нове протесте како би се испунили захтеви Албанаца.

"Влада у Београду не признаје наша права, не признаје наше дипломе, пасивизира наша пребивалишта. Неће да нас интегрише. Ова дискриминације се дешава зато што су се јучерашњи пиромани претворили у данашње ватрогасце. Београд игра дуплим стандардима, а неки европски центри, нажалост, гледају кроз прсте Србији", рекао је на скупу Шаип Кампери, народни посланик у Скупштини Србије.

На скупу је говорио и председник Националног савета Албанаца Невзад Лутфиу који је рекао да су "Албанци најдискриминисанија заједница у Европи".

"Од 24 националне мањине у Србији албанска је у најгорем положају. Нећемо ћутати протести ће се наставити", рекао је Луфтвиу.

Иначе, пред почетак протеста, на импровизованој бини на тргу испред зграде СО Бујановац постављене су две заставе државе Албаније. Сам протест најављен је 8. августа, управо на дан када су Срби у Косовској Митровици протестовали у том граду тражећи од приштинских власти да одустану од најављеног отварања главног моста на Ибру.

Протест у Бујановцу одржан је две недеље после смене локалне власти у овом граду и одласка у опозицију коалиције коју су предводили Нагип Арифи, Шаип Камбери и Шћиприм Муслију који је иначе партијски шеф Невзада Луфтиуа који је организовао протест.

Последњих дана, један од главних промотера протеста била је новоизабрана председница Општине Прешево Ардита Синани која је, иначе, и саветница председника владе тзв. Косова Аљбина Куртија. Курти је пре неколико дана примио у Приштини Синанијеву и најавио подршку новим властима у тој општини.

У предизборној кампањи за локалне изборе у Србији, Курти је, иначе, у општинама Прешево и Бујановац подржао Партију за демократско деловање која је у Бујановцу доживела тежак пораз, освојила најмање гласова од свих албанских партија.

После данашег скупа, протеста у Бујановцу, остаје отворено питање шта је сврха тог скупа, односно да ли Аљбин Курти преко својих људи у ове три општине, измишљеним разлозима за протесте покушава да отвори нови фронт против Србије?

Демо Бериша, председник Матице Албанаца у Србији за РТ Балкан каже да су данашњи скуп у Бујановцу, као и најава нових протеста Албанаца само покушај Аљбина Куртија да дестабилизује Србију и да скрене пажњу са најаве, односно покушаја да се у северном делу Косовске Митровице, чак и насилно покуша да отвори главни мост преко Ибра.

"Што се тиче разлога за те некакве протесте, а главни је пасивизација места пребивалишта, ту заиста нема ништо спорно. Ради се о административној радњи коју МУП Србије предузима дуже време, а не ради се само о Албанцима, већ и о свима другим грађанима Србије без обзира на нацију за које важе одређени законски прописи што се тиче одјаве и пријаве места боравишта и пребивалишта. Дакле, тај разлог за протесте не стоји", каже Бериша.

Како објашњава, Курти и преко Партије за демократско деловање и преко Ардите Симани која му је саветница, преко других људи просто покушава да у први план избаци те протесте у Бујановцу ради некакве дискриминације.

"Он активира Албанце, покушава да пребаци лопту у двориште Србије. Шта ће се ових дана дешавати у Митровици, да ли ће мост бити насилно отворен, то  зависи само од КФОР-а. Шта ће они урадити не знам, видели смо да пре три – четири дана када је рађен тест оптерећења моста, када су на мосту били тешки камиони, припадници КФОР-а, односно италијански карабињери нису свој део посла урадили, односно, нису то спречили", каже Бериша за РТ Балкан.

image