Српској повратници у Ђаковици каменовали кућу; Српска листа захтева хитну истрагу

Разбијен прозор на кући Драгице Гашић је сликовит пример како данас Срби живе и опстају на Косову и Метохији, саопштила је Канцеларија за КиМ

Једина Српкиња повратница која живи у Ђаковици, Драгица Гашић, данас је по повратку са лечења у централној Србији на својој кући затекла каменован и поломљен прозор у спаваћој соби, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Та храбра и поносна жена, која је решила да се врати на своје огњиште и да живи у Ђаковици, одакле су сви Срби морали да се иселе како би сачували живе главе, ничим није заслужила овакво насиље и шиканирање коме је изложена од самог почетка, нити мржњу коју према њој гаје локални екстремисти, само зато што је Српкиња", наводи се у саопштењу.

"Разбијен прозор на кући Драгице Гашић је сликовит пример како данас Срби живе и опстају на Косову и Метохији, посебно повратници и какве су у стварности последице идеологије мржње коју проповедају Аљбин Курти и његов режим", истиче се у саопштењу.

Како се подсећа, њој су на прозоре екстремисти лепили слике прекланих људи, забрањено јој је да купује хлеб у локалном маркету, није јој дозвољено да замени врата стана који је више пута обијан, а сада је и каменован.

"Четврт века од завршетка ратних сукоба, на Косову и Метохији нису, упркос напорима међународне заједнице, створени ни минимални услови за постојање мултиетничког друштва, а оне који данас желе да отварају мост преко Ибра у Косовској Митровици питамо колико прозора намеравају да поломе у северном делу града", наводи се у саопштењу.

Од представника међународне заједнице на Косову и Метохији Канцеларија захтева да изврше притисак како би Драгици Гашић и њеној имовини били гарантовани безбедност и неповредивост.

Канцеларија за Косово и Метохију помоћи ће Драгици Гашић да санира штету и да истраје у свом науму да не дозволи да је екстремисти отерају из Ђаковице, али и информисати о овом инциденту све међународне организације, посебно ОЕБС, о овом инциденту.

Српска листа: Захтевамо хитну истрагу

Српска листа је саопштила да је каменовање стана повратнице у Ђаковицу Драгице Гашић и то што су до темеља изгореле три српске куће у повратничком селу Новаке код Призрена, нови удар на српске повратнике на КиМ због чега захтева хитну истрагу Еулекса.

"Имајући у виду високе тензије на Косову и Метохију које су последица антисрпске политике режима Аљбина Куртија потребно је да Еулекс, Унмик, Оебс и Кфор без одлагања спроведу независну истрагу и утврди узроке пожара јер Срби не верују косовским институцијама које свакога дана спроводе институционално насиље над нашим народом", навела је Српска листа у саопштењу.

Истовремено, Српска листа је апеловала на све међународне актере да делују проактивно и спрече етнички мотивисане нападе,