Србија и Балкан

Додик одговорио Марфију сценом из култне серије "Камионџије": Откачи се од нас...

"Марфију је очигледно досадно. Ево му неколико савета", написао је председник Републике Српске на Иксу
Додик одговорио Марфију сценом из култне серије "Камионџије": Откачи се од нас...© Photo by Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images

Председник Републике Српске Милорад Додик је сценом из културне српске серије "Камиониџије" одговорио данас америчком амбасадору у БиХ, уз констатацију да је Мајклу Марфију очигледно досадно.

"Марфију је очигледно досадно. Ево му неколико савета", написао је Додик на платформи Икс уз инсерт из 'Камионџија', где прослављени глумац Миодраг Петровић Чкаља изговара добро познате реченице:

"Иди, лези, бре, спавај. Одмарај се, уживај, бре! Иди играј карте, телефонирај, жени се, играј шах. Иди бистри светску политику, пиши Регану, Андропову, саветуј се са Крајгеровом комисијом. Ради шта ’оћеш, само се откачи од нас, љубим те".

Додиковом одговору претходила је објава из Амбасаде САД у Сарајеву којом се инвеститори позивају да изврше, како се наводи, дубинску анализу пре улагања у БиХ.

"То укључује избегавање излагања америчким санкцијама и потврђивање права власништва над земљом како би се избегло уплитање у потенцијално незаконит и/или неуставан аранжман", наводе из Амбасаде САД и напомињу да је то посебно важно у Републици Српској, где, како наводе, "сецесионистички поступци челника, настојања да се противуставно преузме контрола над државном имовином и неспровођење одлука високог представника стварају правне ризике који додатно компликују пословно окружење".

"Потенцијални инвеститори би требало да потраже информисаног правног саветника за савет о учинцима одлука Уставног суда БиХ из јула ове године, који је у два важна случаја пресудио да ентитети нису надлежни да располажу државном имовином на било који начин, укључујући власништво, закуп, концесију или привремено коришћење. Суд је такође појаснио да се свака пренамена државне имовине квалификује као располагање, што је изричито забрањено", саопштено је из Амбасаде САД на друштвеној мрежи Икс.

image