Србија и Балкан

И даље букти на Зеленгори; Ипак ће бити затражена помоћ од суседних земаља у гашењу пожара (ВИДЕО)

Ово је одавно превазишло све границе политике и прерасло у непријатељски чин, рекла је Жељка Цвијановић
И даље букти на Зеленгори; Ипак ће бити затражена помоћ од суседних земаља у гашењу пожара (ВИДЕО)© Tanjug/FOTO HINA/ Mario Strmotić

Министар одбране у Савету министара Босне и Херцеговине Зукан Хелез рекао је да је након разговора са начелником Фоче Миланом Вукадиновићем о ситуацији на пожаришту рекао да је покренуо механизам да се затражи помоћ од суседних држава - Црне Горе, Хрватске и Србије у гашењу ватре.

Он је додао да му је начелник општине Фоча пренео да у једном делу само канадери могу гасити пожар.

"Процедура је следећа, министар безбедности шаље захтев Савету министара, које тражи помоћ од суседних земаља преко Министарства иностраних послова и онда чекамо да дођу да помогну", рекао је он новинарима на Тјентишту, преноси агенција Срна.

На питање да ли се могло раније реаговати, Хелез је рекао "да није до њега".

У Републици Српској активна су четири пожара, а најкритичније је на Зеленгори где се пожар не смирује и прети да угрози Национални парк "Сутјеска".

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је раније данас писмо министру иностраних послова, министру одбране и министру комуникација и транспорта у Савету министара Елмедину Конаковићу, Зукану Хелезу и Едину Форти са захтевом да хитно и без одлагања одобре долазак хеликоптера из Србије који већ данима чекају одобрење, како би помогли у гашењу пожара у рејону Националног парка.

"И поред ангажовања свих расположивих ресурса Републике Српске и БиХ, пожар у Националном парку 'Сутјеска' и даље букти, а активирали су се и нови на подручју Херцеговине", пренела је Срна.

Ситуација је све тежа и дословно сваки минут даљег сулудог оклевања да се прихвати помоћ може довести до несагледивих последица", указала је Цвијановићева.

Уколико у најскоријем могућем року не буду одобрили долазак неопходне помоћи, Цвијановићева је нагласила да је дужна да их упозна да неће сносити само политичку, већ и кривичну одговорност.

"Ово је одавно превазишло све границе политике и прерасло у непријатељски чин и свесну опструкцију која може да доведе и до директног угрожавања грађана и њихове имовине. Доста је политиканства, доста је изговора и избегавања да прихватите понуђену помоћ Србије, предузмите хитно неопходне радње", поручила је српски члан Председништва.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је јутрос за Срну да се пожар у НП "Сутјеска" код Фоче проширио током ноћи и да је активан још један на територији Билеће, те апеловао да се одобри долазак хеликоптера из Србије без чије помоћи пожар неће бити стављен под контролу, што у овом тренутку не дозвољавају Сарајево и министар Елмедин Конаковић.

Три дана борбе са пожарима

Већ три дана ватрогасци и Хеликоптерски сервис Српске улажу максималне напоре да се пожар стави под контролу. Терен је неприступачан, а гашење пожара отежава и ветар.

Гашење отежава јак ветар, а два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Српске учествују у гашењу, као и хеликоптер Оружаних снага БиХ.

image