Вулин за РИА Новости: Србија не испоручује оружје Кијеву, ескалација на КиМ пре почетка септембра

Русија ни на који начин не прети Европи, али управо та Европа клизи у сукоб са Руском Федерацијом, оценио је потпредседник Владе Србије

Купци нису тражили дозволу да испоручују српско оружје трећим земљама, укључујући Кијев, изјавио је потпредседник Владе Србије Александар Вулин за РИА Новости, коментаришући извештаје о наводном српском оружју у Украјини.

Раније је лист "Фајненшел тајмс", позивајући се на своје изворе, пренео да је Украјина од почетка Специјалне војне операције могла да добије муницију из Србије преко трећих земаља у вредности од око 800 милиона евра.

"Ми смо једина држава која је увела обавезу додатних гаранција од стране купаца да се оружје и муниција не могу продавати трећој земљи без сагласности Србије, уз све постојеће прописе. Додали смо тај захтев и инсистирали на томе. Колико ја знам, није било захтева других земаља да се наши одбрамбени производи продају трећим земљама", казао је Вулин.

Према његовим речима, лажни извештаји о испоруци српског наоружања Украјини имају за циљ да покваре односе Београда и Москве.

"Значајан број невладиних организација у Србији добио је задатак да организује различите скупове и активно промовише у медијима тему наоружавања Украјине како би извршили што већи притисак на руско јавно мњење, а затим и на политику Руске Федерације", прецизирао је Вулин.

Како је додао, Русија ни на који начин не прети Европи, али она клизи у сукоб са Руском Федерацијом.

Заоштравање на КиМ пре почетка септембра

Нова ескалација на Косову и Метохији догодиће се пре почетка септембра са очекиваним покушајем власти косовских Албанаца да изврши инвазију на север региона насељен Србима, оценио је потпредседник Владе Србије.

"Ове године очекујем заоштравање на Косову и Метохији до септембра, јер видим по реакцијама Квинте (САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија) које само прете (премијеру самопроглашеног Косова) Аљбину Куртију, али не раде ништа. Обично, када се то догоди, ствари се опасно развијају. Сада је идеално време за напад (косовских Албанаца) на север покрајине", упозорио је Вулин.

Он је навео да је Универзитет у Косовској Митровици са 8.000 студената, који су увек бранили мост између јужног и северног дела Косовске Митровице и спречавали нападе на север, сада на летњем одмору.