Србија и Балкан

Гори Национални парк "Сутјеска": Угрожен пут Фоча-Гацко, српски хеликоптери стижу у помоћ

Савет министара БиХ усвојио је синоћ на хитној седници одлуку да се затражи међународна помоћ за гашење пожара, на основу које ће бити омогућено ангажовање хеликоптера из Србије у гашењу овог пожара
Гори Национални парк "Сутјеска": Угрожен пут Фоча-Гацко, српски хеликоптери стижу у помоћ© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Пожар у рејону Националног парка "Сутјеска" прети да угрози путну комуникацију Фоча-Гацко.

Два специјализована хеликоптера за гашење пожара из Србије требала би данас око подне да долете до Тјентиште и да се укључе у акцију гашења пожара, сазнаје Срна у Министарству безбедности у Савету министара.

Према истом извору, на терену већ делују летилица Хеликоптерског сервиса Републике Српске и два хеликоптера Оружаних снага БиХ.

На локалитету Тјентишта гори столетна црногорична шума, те је из Републике Српске апеловано да се одобри долазак хеликоптера из Србије без чије помоћи пожар не може бити стављен под контролу.

Представници Републичке управе Цивилне заштите обићи ће данас пожаришта у Националном парку "Сутјеска" и Херцеговини, преноси РТРС.

Савет министара БиХ усвојио је синоћ на хитној седници одлуку да се затражи међународна помоћ за гашење пожара, на основу које ће бити омогућено ангажовање хеликоптера из Србије у гашењу овог пожара, потврдио је заменик председавајућег Савета министара Сташа Кошарац.

"Овом одлуком затражена је међународна помоћ у гашењу пожара у виду ватрогасних снага, средстава и летилица за гашење пожара из земаља са којима БиХ има потписане споразуме и меморандуме о сарадњи у заштити и спасавању и кроз процедуре Механизма за цивилну заштиту ЕУ", саопштено је из Савета министара након ванредне телефонске седнице.

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић синоћ је, након одлуке Савета министара, најавио долазак хеликоптера из Србије.

"У разговору са министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем договорио сам да хеликоптери из Србије дођу сутра", рекао је Нешић.

image