Србија и Балкан

Председник Српске листе: Није Куртију циљ мост, већ протеривање Срба

Стотине Срба је рањено, а више њих убијено у више од 1.000 етнички мотивисаних напада на том мосту. То је довољан разлог да Кфор, Еулекс, али и представници Квинте зауставе Куртија у његовој намери, поручио је Златан Елек
Председник Српске листе: Није Куртију циљ мост, већ протеривање Срба© FOTO TANJUG/ STR

Права намера премијера тзв. Косова Аљбина Куртија није отварање моста, већ изазивање тензија и угњетавање српског народа до нивоа да сваки наш грађанин одустане и напусти простор Косова и Метохије, поручио је у интервјуу за "Новости" др Златан Елек, председник Српске листе поводом намере Приштине да можда већ ове недеље отвори мост у Митровици упркос противљењу наших сународника.

"Пре нешто више од године он је дао јасне смернице својим сарадницима: да половину Срба треба ухапсити, а половину протерати! Са 15 одсто мање Срба, Курти није задовољан учињеним и пред крај мандата, на уласку у кампању, једино жели прогон српског народа или, како стоји у његовим страначким стратешким документима, да реши питање севера", додаје Елек.

Како наводи, крајње је време да међународна заједница делује.

"Упозорења, апели, препоруке и саопштења у очима Куртија делују као слабост, а не искрена намера да се заустави прогон Срба и стварање етнички чистог Косова без Срба", сматра председник Српске листе.

Он подсећа да је српски народ на протесту јасно, плебисцитарно, слободне воље, јединствено рекао "не" отварању моста који је симбол страдања српског народа у претходних 25 година.

"Стотине Срба је рањено, а више њих убијено у више од 1.000 етнички мотивисаних напада на том мосту. То је довољан разлог да Кфор, Еулекс, али и представници Квинте зауставе Куртија у његовој намери. Капацитета за тако нешто имају и желим да им поручим да послушају став народа, све друго може нас водити у непредвидив развој догађаја", наводи Елек.

Додаје да тренутне санкције Куртија "брину колико и лањски снег", те да међународна заједница мора да спречи зло које он спрема. 

"Стављање Куртија на црну листу, активирање Кфора како би преузео безбедност на северу, захтев Кфору за повлачење специјалних моноетничких албанских јединица са севера - то су све конкретни потези који би зауставили Куртија и сачували Србе и север", поручује Елек.

Он додаје да Кфор и Еулекс не смеју бити неми посматрачи док Курти спроводи сан о моноетничком Косову.

"Сви виђенији Срби налазе се на некаквим тајним списковима за хапшење. Свако ко није спреман да погне главу пред Куртијем и његовим посилнима може бити ухапшен и затворен. Ево, док ово говорим као лекар, дечји хирург, хуманиста и универзитетски професор са 55 година живота, питам се како је могуће да у таквим околностима неко опстане. Како је могуће да демократски и цивилизовани свет ћути и гледа док један народ нестаје са својих вековних огњишта?! Ипак, верујем да ће и они то увидети и реаговати пре него што буде касно. Друго, ми уз себе имамо нашу државу на челу са председником Александром Вучићем који чини све да заштити наш народ у немогућим условима. Подсећам на одлуку о додатном запошљавању наших људи, чиме ће се створити услови да стотине српских породица остане на КиМ", закључује Елек.

image