Србија и Балкан

Министар Поповић из Москве за РТ: Срби и Руси су братски народи, нећемо уводити санкције Русији

Србија је захвална председнику Путину и Русији на подршци по питању КиМ, резолуције о Сребреници, и одбрани суверенитета и територијалног интегритета, поручио је Ненад Поповић, уз оцену да су односи српског и руског председника одлични
Министар Поповић из Москве за РТ: Срби и Руси су братски народи, нећемо уводити санкције РусијиGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Деведесет одсто народа Србије је против санкција Руској Федерацији, ми знамо шта значе санкције, јер је Србија и сама деведесетих година била под санкцијама Запада, изјавио је министар без портфеља Ненад Поповић за руску редакцију РТ.

Србија, како је нагласио, никада не би желела да нанесе такву штету другом народу, а посебно не братском руском народу и Русији, због чега никада и неће увести санкције Москви. 

"Својим односом према Руској Федерацији показујемо да Србија спроводи независну политику. Србија, председник и наша влада донели су одлуку још 2022. године да ми нећемо увести санкције РФ и ја сам убеђен да их Србија никад неће увести, јер то не би било природно за наш народ. Ми смо народ слободе, своју слободу смо освојили или сами, или заједно са Русијом. Зато не можемо да се одлучимо на такве кораке према најближим пријатељима. Србија никада неће увести санкције својој браћи. Ја то могу слободно да кажем", нагласио је Поповић и подсетио да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције РФ, упркос "огромним и свакодневним притисцима од стране свих западних земаља".

Он је у разговору са руским медијима напоменуо и да је Србија веома захвална Руској Федерацији и председнику Владимиру Путину на подршци територијалној целовитости и суверенитету Републике Србије по питању КиМ, али и на подршци по питању резолуције о Сребреници, као и целокупној подршци Београду на свим политичким платформама у свету.

Оценио је да су "односи председника Вучића и председника Путина одлични". 

"Ја сматрам да је руски народ нама братски народ, то је било тако и кроз историју – и током Првог светског рата, и Другог светског рата, и када су нас бомбардовали… Русија је увек била уз нас! И данас, Косово не би било део Србије - а слава Богу, оно је данас неодвојиви део Србије, захваљујући председнику Путину, који је уложио вето у Савету безбедности Уједињених нација. Ми сви у Србији смо веома захвални Руској Федерацији и председнику Путину на подршци по питању наше територијалне целовитости и Косова", поручио је руској јавности Поповић, који се налази и на америчком списку санкција. Разлог за то је, како сам каже, његов "принципијелни став према Руској Федерацији".

О Европској унији и БРИКС-у

На питање РТ да прокоментарише перспективу Србије у БРИКС-у и евентуални улазак у ЕУ, Поповић је рекао да је он данас песимиста по питању придруживању Европској унији, иако је Србија и даље на том путу. 

"Пре свега, треба рећи да је наш председник рекао да је наш пут ка ЕУ природан. Србија иде тим путем, и Србија жели да постане члан ЕУ. Да ли ћемо то успети или не – то је питање, јер се данас вероватно и Европа уморила од нових придруживања. А, нама такође намећу много некаквих питања које не можемо да прихватимо. Два кључна питања која нам Европа намеће су да се ми одрекнемо наше јужне покрајине, Косова, што ми никада нећемо урадити, и притискају нас да уведемо санкције Руској Федерацији, што ми, такође, нећемо урадити", објаснио је он.

Када је реч о БРИКС-у, ШОС-у и другим евроазијским организацијама, као и огромном афричком тржишту, Србија, како каже, треба и са њима да сарађује. 

"Трудимо се да што више развијамо односе и са БРИКС-ом, и са ШОС-ом и Евроазијском економском унијом. Да ли ћемо у будућности постати њихов члан или не, у неком краћем предстојећем периоду или средњорочној перспективи - вероватно не, али као посматрачи, или када је реч о развоју сарадње са неким одређеним државама – Србија ће то апсолутно радити", закључио је Поповић.

Министар је, такође, поручио да Београд данас има одличне економске односе са Кином, Русијом, Индијом. 

Како је рекао, економски односи са Русијом имају "огроман потенцијал", Београд данас има "веома погодан уговор о гасу са Руском Федерацијом" и "најбољу цену гаса у Европи".

Када је реч о Кини, истакао је недавно потписани споразум о слободној трговини који дозвољава да цена српских производа на кинеском тржишту буде за 20 до 30 одсто нижа од цене производа са Запада и нагласио да је Кина данас други највећи трговински партнер Србије и један од кључних инвеститора у српску економију. А та тенденција ће, како оцењује, у наредним годинама наставити да расте. 

image