Крдо од 1.000 крава и коња на Сувој планини већ два дана без воде

Власници крава и коња у протеклих месец дана возили су воду до Ракоша цистерном коју им је дала Дирекција за изградњу Гаџиног Хана, али се тај камион покварио и не могу да га поправе

Крдо од 800 крава и 200 коња који пасу на Сувој планини од пре два дана је без воде јер је Ракош, једини извор на делу планине где се стадо налази, потпуно пресушио.

Никола Манојловић из села Мали Крчимир, у општини Гаџин Хан, рекао је агенцији Бета да су краве и коњи већ други дан без капи воде, пренео је "Данас".

"Животиње су веома узнемирене и понестало им је снаге. Једна крава је синоћ умрла од жеђи. Нашли су је како лежи поред извора", рекао је Манојловић, чије краве пасу и на Сувој планини.

Он је рекао да су власници крава и коња у протеклих месец дана возили воду до Ракоша цистерном коју им је дала Дирекција за изградњу Гаџиног Хана, али се тај камион покварио и не могу да га поправе.

"Покушавали смо протеклих дана да нађемо помоћ, звали општине у овом крају, али нико нам за сада не помаже. Заиста смо очајни, не знамо како да помогнемо крду, а морамо што пре. Угинуће животиње без воде по овој пакленој врућини", истакао је Манојловић.

Ракош и протеклих лета пресушивао, али су у помоћ сточарима притекли општина Гаџин Хан и Министарство пољопривреде.

Министарство пољопривреде је пре три године платило Војсци Србије да превози воду у цистернама. Док киша није пала довозили су 3.500 литара воде шест до 10 пута дневно.