Усташки вандализам на двојезичним плочама у Општини Бискупија у Книнској крајини

Општина у којој се догодио инцидент, према националном саставу становништва, већински је српска

Непознати починилац је прошле ноћи прешарао ћирилични део двојезичних плоча с називима места у Општини Бискупија у Книнској крајини у Далмацији, а да "не би било забуне", на плочи је оставио и поруку: усташко слово "У" у које је уметнуо крст и скраћеницу усташког поздрава "За дом спремни".

Двојезичне, латинично-ћириличне плоче постављене су у Општини Бискупија пре три године, пише портал хрватског недељника "Новости".

Општина, према националном саставу становништва већински је српска, испуњава све законске услове за постављање таквих плоча. Убрзо након што су први пут постављене биле су, у априлу 2021. године, такође ишаране у ћириличном делу, али тада без "додатног садржаја".

Начелник општине Милан Ђурђевић изјавио је за "Новости" да је ситуација од тада па до јуче била мирна.

"Двојезичне плоче су заживеле и нико на њих није обраћао посебну пажњу. Рекао бих да је ово инцидент неког појединца или млађе групе," рекао је Ђурђевић.

Плоче су у уторак ујутро очишћене и враћене у првобитно стање. Ђурђевић је изјавио и да су у општини, али и ширем подручју међунационални односи генерално заиста коректни, људи живе сасвим нормално, а "оваква инцидентна ситуација то може мало пореметити, држимо се".

О свему је обавештена полиција, а Ђурђевић нема сазнања о томе што је она даље предузела. Но, напомиње да је реч о малој материјалној штети што се, претпоставља, не гони по службеној дужности.

Начелник не искључује могућност да је исписивање усташких знакова на плочама и шарање назива места исписаних ћирилицом последица прошлонедељне ескалације усташтва у Имотском на два концерта, "али заиста немам доказе да директно повежем овај случај с оним што се догађало прошле седмице".

Казао је да се "углавном нешто догоди" у дане око годишњице Олује или када је концерт некога с "десног политичког спектра".