Србија и Балкан

Европска комисија: Статус моста на Ибру на дневном реду следећег састанка Београда и Приштине

Питање моста је део дијалога, упркос томе што влада у Приштини поступа супротно, истакла је портпаролка ЕК
Европска комисија: Статус моста на Ибру на дневном реду следећег састанка Београда и ПриштинеGetty © Agron Beqiri/NurPhoto

Eвропска унија планира да "статус моста" на Ибру у Косовској Митровици стави на дневни ред наредног састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине, изјавила је данас портпаролка Европске комисије (ЕК)Набила Масрали на брифингу за новинаре у Бриселу.

"Ово је део питања дијалога, упркос чињеници да Влада Косова поступа супротно. ЕУ планира да статус моста стави на дневни ред следећег састанка у оквиру дијалога", одговорила је Масрали на питање Танјуга да ли и када ЕУ планира нови састанак у оквиру дијалога и да ли ће се на њему разговарати о мосту на Ибру.

Додала је да ће благовремено бити саопштено када ће се одржати нова рунда дијалога Београда и Приштине.

Кфор поновио: Oдлука о отварању моста мора бити донета у оквиру дијалога

Кфор је поновио свој став по питању отварања моста преко реке Ибар наводећи да се свака одлука мора донети у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, пише "Репортери".

"Нећемо спекулисати о било каквом хипотетичком сценарију. Наш став по овом питању био је јасан, транспарентан и доследан. Свака одлука у вези са отварањем главног моста преко реке Ибар мора бити донета у оквиру дијалога између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ", наводи се у саопштењу.

Поводом извештаја да је Кфор појачао присуство на мосту наводе да настављају да врше редовне патроле у околним подручјима, како би се гарантовала стабилност и безбедност.

Главни мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци, и северни део, у коме 95 одсто становништва чине Срби.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава КФОР-а.

Власти у Приштини најављују његово отварање, чему су се оштро успротивили ЕУ, Оебс, Еулекс, Кфор, као и Америка наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.

Грађани Северне Митровице и севера Косова и Метохије су након Куртијевих најава о отварању моста организовали протест на коме су акламацијом одбацили његову идеју.

Подсећамо, свака најава отварања главног моста на Ибру и за аутомобилски саобраћај редовно донесе велико узнемирење међу Србе у северном делу града.

За 25 година, од 1999, на мосту и око моста десило се више од хиљаду инцидента у којима је 250 Срба теже повређено, а већи број људи задобили су лакше повреде.

image