Србија опет гори: Ћуприја најтоплија, у 15 сати измерен 41 степен

Србија је од данас у новом топлотном

У Србији ће данас бити сунчано и веома топло с највишом температуром од 37 до 41 степен. Веома топло време задржаће се до краја недеље. Најтоплије је у Ћуприји, где је у 15 часова измерен 41 степен. Врло топло је и у Београду, Новом Саду, Сомбору, Зрењанину, Кикинди, Ћуприји, Зајечару, Сремској Митровици и Смедеревској Паланци.

Степен ниже је регистровано у Лозници, Великом Градишту, Нишу и Неготину.
У Београду је измерено 38 степени, а толико је било и у Палићу, Сремској Митровици, Ваљеву, Крагујевцу, Пожеги, Димитровграду и Врању.

Србија је од данас у новом топлотном таласу, најавили су прогностичари, а у појединим местима температура ће достићи 41 степен.

Хидрометеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Слободан Совиљ рекао је за РТС да ће нас намучити и овај топлотни талас, као и да ће се максималне температуре током већег дела ове седмице кретати од 35 до 41 степен.

"То аутоматски значи – тропске ноћи у урбаним срединама. На подручју Београда, минималне температуре кретеће се од 23 до 26 степени, при чему ће најтоплије јутро бити у четвртак због појачаног југоисточног ветра. Осим у Београду, најтоплије јутро се очекује и на подручју Јужног Баната, где је у јулу већ оборен један рекорд", рекао је Совиљ.

Према његовим речима, минимална температура није се спуштала испод 31 степен.

"Продужени пик топлотног таласа трајаће до краја седмице. Освежење можемо очекивати након 19. августа, када ће температура пасти за седам до десет степени. Освежење ће ипак бити пролазног карактера, тродневно, након чега поново следи пораст температуре", навео је Совиљ.

Према садашњим изгледима, истакао је, температура се неће враћати на 40 степени, него ће се задржати до 35, што је и даље изнад просека за наш регион и за овај период године.

Најтоплији август у историји

Совиљ каже да је, према очекивањима, велика вероватноћа да овај август буде најтоплији у историји.

"Приближавамо се вредностима температура које су осмотрене 2012. године. До сада је то лето било најтоплије, према статистичким подацима. Осим јула, морам да подсетим да је и јун био најтоплији у историји мерења у нашој земљи", рекао је Совиљ.

Истакао је да је велика вероватноћа да се лето 2024. године нађе на првом месту, не само по средњој температури ваздуха, него и по обореном броју тропских дана и ноћи.

"Ноћи ће бити пријатније за један до два степена. У Београду треба рачунати на 25 степени у јутарњим сатима, ако је током дана 38 или 39. У већини брдско-планинских предела минималне температуре ће бити између 15 и 20 степени", рекао је Совиљ.