Србија и Балкан

Курти неумољив: Мост на Ибру мора да буде отворен

Још само чекамо потврду о издржљивости моста, каже приштински премијер
Курти неумољив: Мост на Ибру мора да буде отворен© Erkin Keci/Anadolu

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти поручио је данас да је отварање моста на Ибру питање које је закључено 2016. и 2017. године у Бриселу, те да више нема расправе о тој теми јер је, како каже, она сада у надлежности институција "Косова", преноси "Репортери".

Курти је рекао да је за отварање моста потребно још само да стигне потврда о издржљивости из ресорног министарства.

"Желимо слободно кретање грађана и владавину права, мир и безбедност. Са наше тачке гледишта, оно што морамо да сачекамо је извештај о стабилности моста. Када видимо извештај, проценићемо колико је мост стабилан", рекао је Курти приликом обиласка радова на путу Призрен–Тетово.

Према његовим речима, мост на Ибру требало је да буде отворен у јануару 2017. године.

"То није ствар дискусије, ствар је отворености, а 2016. године су завршене све расправе и речено је да мост треба да буде отворен 20. јануара 2017. Сада нисмо ни у јануару ни у 2017. години, већ у у августу 2024", додао је Курти.

Међународна заједница, макар јавно, позива већ данима Куртија да одустане од намере да отвори мост, јер би то довело до нових тензија.

И Европска унија и Кфор истичу да би отварање моста требало да буде договорено у дијалогу Београда и Приштине.

Мост непрекидно чувају италијански карабињери јер су Албанци више пута преко моста покушавали да упадну у северни део Косовске Митровице где већински живе Србији.

Грађани Северне Митровице и севера Косова и Метохије су након Куртијевих најава о отварању моста организовали протест на коме су акламацијом одбацили његову идеју.

За 25 година, од 1999, на мосту и око моста десило се више од хиљаду инцидента у којима је 250 Срба теже повређено, а већи број људи задобили су лакше повреде.

image