Србија и Балкан

Ховенијер брине за америчке војнике и моли Приштину: Није време да се мост отвори

Изасланик САД у Приштини је изразио наду да ће влада привремених приштинских институција узети у обзир ове забринутости и размотрити их
Ховенијер брине за америчке војнике и моли Приштину: Није време да се мост отвориGetty © Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency

Изасланик САД у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је данас да би отварање моста преко Ибра у Косовској Митровици могло да повећа безбедносне ризике и створи могућност да дође до насиља и других проблема, како за локалну заједницу, тако и за војнике Кфора.

"Сматрамо да овај ризик повећава претњу, могућност насиља и друге проблеме, како за локалну заједницу, тако и за војнике НАТО-а, укључујући америчке војнике који раде на обезбеђивању мира и безбедности на Косову. Веома озбиљно схватамо сваку акцију која може утицати на безбедност и заштиту америчких војника који раде на подршци Косову", рекао је Ховенијер у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Он је изразио наду да ће влада привремених приштинских институција узети у обзир ове забринутости и размотрити их.

Ховенијер је рекао да САД верују да ово није време да се мост поново отвори за саобраћај јер је то део дијалога уз посредовање ЕУ. Додаје да је од Приштине тражено да то не учине, и да се том захтеву захтеву придружиле и земље Квинте.

Он је рекао да би то могло довести потенцијално до насиља и створити друге проблеме, како за локалну заједницу, тако и за војнике НАТО-а, укључујући америчке војнике који раде на обезбеђивању мира и безбедности на Косову.

"Ми веома озбиљно схватамо акције које би могле да утичу на безбедност америчких војника који раде на подршци Косову. Тако да је наш захтев Приштини био, а ми водимо те разговоре већ неколико месеци, молимо вас, немојте сада да предузимате ту акцију. Радите са нама. Желимо да помогнемо у стварању услова у којима би се то могло догодити. Али, не верујемо да је сада тај тренутак", објаснио је Ховенијер.

Он је додао да не може да прича о томе ко би могао да изазове насиље, већ само да имају процену да би могло бити насиља и нагласио да САД тренутно нису заинтересоване да се амерички војници излажу додатном ризику по том питању.

На питање да прокоментарише то што, упркос ставу САД, Квинте и НАТО-а, Аљбин Курти инсистира да се мост мора отворити, те да су ових дана били и радови на мосту, Ховенијер је рекао да не може да говорим о намерама Приштине.

"Знам да ми је Курти рекао да жели да ради ствари у координацији са међународном заједницом, то је нешто што је јавно рекао. Порука међународне заједнице премијеру је била изузетно јасна да тренутно, у овом тренутку, не подржавамо промену статуса моста", рекао је он.

Како је рекао, захтеви САД били су искрени, скромни, али јасни и изразио уверење да ће Приштина узети у обзир захтеве САД.

"Надамо се да ће Приштина ово саслушати и узети у обзир ове забринутости", рекао је Ховенијер.

На питање да ли још увек САД сматрају Куртија партнером, Ховенијер је рекао да квалитет њиховог партнерства није оно што би се надали по неким питањима везаним за то како се Курти управља дијалогом.

"Нисам само ја у питању", рекао је Ховенијер.

Он је нагласио да су забринути због континуираних некоординисаних одлука руководства Приштине.

Минимални корак Приштине стварање ЗСО

Ховенијер је подсетио и да "Косово" није било вољно да поводом уласка у Савет Европе предузме корак који су европски партнери, као и САД тражили, а то је да поднесе нацрт статута о Заједници општина са српском већином уставном суду на оцену уставности.

Ховенијер је оценио да то смањује ентузијазам САД када Косово неће да предузме ни тај како је рекао, "минимални и први корак у том процесу".

Он је додао да, уколико Приштина не поднесе нацрт статута ЗСО ставном суду, то значити да ће многи од процеса уласка Приштине у међународне организације вероватно застати.

image