Еуфоров "Брзи одговор" у БиХ: Долазе војници из 23 државе

Вежба бити одржана од 24. августа до 16. септембра широм Босне и Херцеговине

Годишња вежба Еуфор "Брзи одговор" биће одржана од 24. августа до 16. септембра широм Босне и Херцеговине, у оквиру које ће учествовати снаге из 23 земље, привремено ојачане резервним снагама из Аустрије, Мађарске Румуније и међународним мировним снагама са КиМ (Кфор).

Сврха ове вежбе је да покаже спремност Еуфора и потврди његову сталну подршку босанскохерцеговачким партнерима у одржавању сигурног и стабилног окружења у Босни и Херцеговини, речено је на конференцији за новинаре генерал-мајор Ласла Стица и начелника Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОС БиХ) генерал-пуковника Гојка Кнежевића.

Током ове опсежне обуке, Еуфор ће за извршење својих активности имати подршку ОС БиХ, које ће осигурати локације за извођење обуке, наведено је.

У овом периоду становници БиХ могу да очекују појачано кретање војника, патролирање и остале активности, као и превоз опреме резервних снага и летове хеликоптера широм земље, углавном у подручју Чапљине, Гламоча, Ливна, Орашја, Пазарића, Сарајева, Тузле, Устиколине, као и на граничним прелазима Брод, Клобук, Метаљка и Свилај. Неке од ових активности могу бити већег обима или се одвијати током ноћи.

Еуфор је саопштио да ће локалне власти и становништво путем тимова за везу и осматрање и саопштења за јавност бити на време обавештени о сваком кретању снага у њиховој близини.