Србија и Балкан

Курти са командантом Кфора о мосту, обећао наставак консултација са "међународним партнерима"

Поново потврђујемо да свака одлука у вези са мостом преко Ибра мора бити донета кроз политички дијалог и на координисан начин, саопштено је из Кфора
Курти са командантом Кфора о мосту, обећао наставак консултација са "међународним партнерима"Getty © Andrew Aitchison / Contributor

Мисија Кфора позвала је, поводом најава Приштине да ће отворити мост на Ибру, да се сви актери уздрже од једностраних акција које би могле створити тензије, што је кључно за трајну безбедност широм "Косова", за добробит свих људи и заједница и за регионалну стабилност.

"​Имамо видљиво и флексибилно присуство широм Косова и командант Кфора има овлашћење да га прилагоди по потреби и неће оклевати да делује у одговор на било каква релевантна безбедносна дешавања и у складу са нашим мандатом УН", поручује се у саопштењу Кфора.

Указује се да Мисија одржава стално присуство на мосту у Косовској Митровици и спроводи редовне патроле у близини.

"Поново потврђујемо да свака одлука у вези са мостом преко Ибра мора бити донета кроз политички дијалог и на координисан начин. У том смислу, настављамо да у потпуности подржавамо дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ", наводи се у саопштењу.

Кфор поново потврђује чврсту посвећеност у намери да допринесе сигурном и безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову и Метохији у сваком тренутку и непристрасно, у оквиру свог дугогодишњег мандата УН и наставиће да блиско сарађује са колегама, укључујући тзв. Косовску полицију и Еулекс, као први и други безбедносни одговор.

"Кфор има добре ресурсе и добро је позициониран да предузме све неопходне мере како би наставио са испуњавањем своје мисије УН-а", закључује се у саопштењу.

Према писању РТС-а, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је команданту Кфора Озкану Улуташу да ће отварање главног моста на Ибру у Косовској Митровици бити "исправно, неопходно и корисно", упознавши га са резултатима тестирања издржљивости конструкције моста.

Курти се са Улуташем састао касно синоћ, саопштили су из његовог кабинета и навели да је међу централним темама разговора било отварање главног моста преко Ибра у Митровици, "као исправне, неопходне и корисне ствари".

Курти је обавестио команданта Кфора о општим радовима који се изводе на главном мосту преко реке Ибар и резултатима прелиминарног извештаја о процени стабилности моста, који је економски оператер поднео министарству животне средине, просторног планирања и инфраструктуре", наводи се у саопштењу Куртијевог кабинета.

Курти је, истиче се, изразио уверење да су слобода кретања и владавина права, "мир и безбедност могући заједно и исправно".

Агенција Танјуг пренела је данас да је Курти поручио да отварање главног моста на Ибру у Косовској Митровици није усмерено против било кога и додаје да ће његова влада "наставити консултације и координацију са међународним партнерима".

Курти је на седници владе привремених приштинских институција рекао да отварање моста на Ибру није против било кога, "а најмање партнера Приштине".

image