Вучевић: Нема дисонантних тонова између председника и владе због Јадра; "Блиц": Вучић остао сам

Премијер Србије је рекао да, када види текстове медија у региону, зна да се различити интереси преламају око овог питања, а да све време док се то дешава имамо и ситуацију на КиМ, притисак на РС, много отворених питања, која неко користи да отежа положај Србије

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да по питању пројекта Јадар нема дисонантних тонова између председника Србије и чланова владе, и да ће се о овом питању разговарати.

Како је Вучевић рекао за РТС, има различитих ставова по том питању, али питање Јадра је отворена тема, о којој ће се разговарати наредних дана, недеља, месеци и година.

"Нема поделе између кабинета председника и владе, ни различитих ставова, а да ли сви то подржавају, сигуран сам да не, али је став владе да о томе разговарамо. Ми смо пре свега пријатељи, делимо исте вредности, имамо исте политичке циљеве. Чују се различити ставови по питању Јадра, али нећемо ништа доносити преко ноћи. Ове одлуке захтевају рационалан приступ. Ништа нећемо донети без разговора са председником. Донећемо одлуку која је искључиво у интересу Србије, али ништа неће бити донето преко ноћи", нагласио је Вучевић, додајући да је пројекат Јадар шанса за Србију и да морамо да идемо на консолидацију наше државе.

Према његовим речима, о томе ће се разговарати не само међусобно, него и са народом у том делу Србије, а на питање да ли ће ти разговори почети данас, Вучевић је рекао да ће видети и да он не жели да буде нечији ПР.

"Разумем да неко у Лозници сумња, али како може да сумња у политику која је две компаније довела у тај крај, која доводи брзу саобраћајницу од Лознице до Шапца", рекао је он, додајући да многи износе гомилу неистина.

Поновио је да су све то теме о којима мора да се разговара, али да треба да се чује струка, да се води рачуна о здрављу грађана, животној средини и економским интересима.

Вучевић је истакао и да пројекат не може да буде започет преко ноћи, а да је влада тренутно изложена "канонади глупости и оптужби".

"Имате људе који тврде да ће се рађати деца са две главе, замислите тај ум који размишља да ће по сваку цену нешто да изгура на штету свих, па и сопствене породице и народа. Ово је наша земља, наша вода, ваздух, равнице, али наше је и рудно богатство које имамо. Ми немамо капацитете да то урадимо. Бор је био уништен, али сада га воде Кинези, који су дошли са знањем и капацитетима. Ово пред нама је питање за одговоран и рационалан приступ. То морамо да постигнемо у наредних 12, 24, 36 месеци", рекао је премијер.

Вучевић је рекао и да, када види текстове медија у региону, зна да се различити интереси преламају око овог питања, а да све време док се то дешава имамо ситуацију на КиМ, притисак на РС, много отворених питања, која неко користи да отежа положај Србије.

"Хаоса неће бити у Србији, неће бити 5. ни 6. октобра, обојених револуција, а овима споља желим да кажем да нама не може нико да командује. Ми смо људи који смо бирани од грађана ове државе", додао је.

У међувремену, лист "Блиц" објавио је да је "Вучић остао потпуно сам по питању 'Рио Тинта'".

Лист наводи да је Вучић у разговору са више чланова СНС и владе оптужио министре да се понашају као "кукавице" и да размишљају само о "власти и личном рејтингу". Из ове групе људи, председник је изузео само Вучевића и још двојицу министара.

"Блиц" пише, позивајући се на изворе, да је на том састанку, рекао да је много више оних који су против пројекта "Јадар" него оних који су за.

"А ја сам за! Не због ђубради из 'Рио Тинта' и бедника из ЕУ који играју двоструке игре, а потпуно ми је јасно да и Руси нису срећни јер знају да би нас ово економски додатно осамосталило и можда приближило Европској унији", рекао је, наводно, Вучић.

Неименовани саговорник "Блица" из врха власти рекао је и да постоји огромно огорчење код Вучића према ЕУ јер су сви, осим немачког канцелара Олафа Шолца, "слагали све што су рекли".