Србија и Балкан

Дрецун: Курти не жели отварање већ освајање моста на Ибру

На тај начин, Приштина би се представила као "победник" а српски народ на Северу као "подјармљен", каже Дрецун
Дрецун: Курти не жели отварање већ освајање моста на Ибру© FOTO TANJUG/ STR

Председник Одбора за одбрану и унутрашња питања Милован Дрецун оценио је да Приштина не жели отварање, већ освајање моста на Ибру како би се то представило као победа над Србима.

Дрецун је гостујући на РТС-у рекао да је "Приштини веома стало да реализује политику коју је Аљбин Курти обећао својим бирачима када је долазио по други пут на власт, а то је да ће он у потпуности ставити под контролу север Косова, односно, како он каже, интегрисати север и успоставити функционисање свих приштинских институција на северу Косова".

Он је истакао да "Приштина заправо не жели отварање моста, она жели освајање моста, да покаже како је победник, како је побеђен српски народ на северу, како је он подјармљен, како је стављен под контролу и да је та територија - албанска територија, иако тамо живи 95 одсто Срба на том делу територије".

Према његовим речима, кључни проблем у томе је што Приштина није испоштовала разграничење северне и јужне општине, зато што је проблем Суви до. "То је мешовито село. И кад погледате географски, оно се налази на северу, припада Северној Митровици", напомиње Дрецун.

Међутим, какао истиче, катастарски припада Јужној Косовској Митровици. У Јужној Косовској Митровици нема Срба, протерани су, сем свештеника који тамо живе, не дозвољава им се повратак, додаје Дрецун.

Ако би, рецимо, дошло до тога да Суви до припадне јужном делу Косовске Митровице, Срби би се иселили. Чак и да се не иселе, они би били у проблему, али тамо постоји много грађевинског земљишта које је интересантно Албанцима и ту би се мењала етничка структура, навео је Дрецун.

"Дакле, ово је намера Куртија да покаже да све оно што је обећао да испуњава, да он у потпуности ставља север под контролу и довршава посао", закључио је Дрецун.

image