"Грејзон" о БИРН-у: Процурили мејлови о кризи у медијској мрежи иза које су британски обавештајци

"Чивнинг" стипендија коју је актуелној регионалној директорки БИРН-а доделио британски Форен офис "служи за промовисање британске меке моћи у иностранству", пише чувени истраживачки новинар Кит Кларенберг

Балканска истраживачка мрежа (БИРН), пропагандни медиј који је Ројтерс описао као "утицајну продужницу меке моћи британске спољне политике", у кризи је због сукоба запослених и регионалне директорке Милке Домановић, открио је сајт "Грејзон" на основу процуриле имејл преписке. 

У имејловима запослени анонимно оптужују директорку за низ великих пропуста, укључујући "занемаривање дужности" и "неприкладно понашање". Њена наводна неспособност и "лоше руковођење" наводно су довели и до тога да ЕУ тражи да им се врати грант од 300.000 евра, пишу новинари Кит Кларенберг и Јован Миловановић.

Између осталог, запослени су се пожалили да Домановић има "ауторитаран став према колегама", да пребацује кривицу на друге, да неретко без разлога критикује њихов рад и да је створила радну атмосферу у којој влада параноја. 

Аутентичност мејлова потврдили су службеници БИРН-а.

Запослени, како преноси "Грејзон", нису желели да открију свој идентитет зато што су, како наводе, због "недавних изненадних одлазака колега" забринути да би им  "каријере у БИРН-у биле готове" уколико би јавно иступили.

"Једанаест запослених из Балканске Регионалне Истраживачке Мреже покренуће судски поступак против регионалне директорке организације Милке Домановић, оптужујући је за мобинг, застрашивања и неправедна отпуштања радника. Овај потез уследио је након месеци ескалације унутрашњег сукоба и неуспеха да се ова питања реше интерним механизмима", пренео је портал "Аналитика" у јуну.

Чему и коме служи БИРН?

БИРН-ов списак донатора је колаж огранака и делова обавештајних служби и регионалних западних амбасада, пише "Грејзон". Како додају, документи који су процурили показују да се британско учешће шири даље од пуког финансирања медија, при чему њихове стране обавештајне службе иду толико далеко да обучавају запослене, те чак усмеравају њихове активности кроз такозвани "Бритиш каунсил".

Британски дипломата и историчар Харолд Били описао је "Бритиш каунсил" као једну од лондонских главних пропагандних служби у иностранству, поред Би-Би-Сија.

Интерни документ који је процурио открива да је "Бритиш каунсил" преузео контролу над БИРН-ом у оквиру пројекта Форин офиса, који је наводно имао за циљ "подршку већој независности медија на Западном Балкану".

"Бритиш каунсил" је недавно планирао стварање "најсавременијег алата за извештавање ангажованих грађана" који би омогућио БИРН-у и другим медијским кућама на Балкану које прикривено подржавају Британци "да редовно примају и реагују на цурења информација" и савете локалног становништва, "указујући на најхитнија питања у локалним заједницама".

Сама Милка Домановић на профилу на Линктину открива да је од 2019. до 2022. била задужена за "истраживање и дизајн" програма за ангажоване грађане. 

Како пише "Грејзон", британски обавештајци су, другим речима, уз помоћ Домановић желели да створе "пронатовску копију Викиликса".

Како је Домановић зарадила имунитет?

Чини се да никаква акција није предузета како би се испитале оптужбе, пише "Грејзон" додајући да то не чуди, имајући у виду да је Домановић стипендисткиња британске владе.

"Чивнинг" стипендија коју је Милки Домановић својевремено доделио британски Форен офис "служи за промовисање британске меке моћи у иностранству", а добитници стипендије након школовања на престижним британским факултетима неретко преузимају високе функције у својим државама.

На званичном сајту БИРН-а, наводи се да је Домановић у оквиру стипендије завршила мастер студије на Голдсмит Универзитету у Лондону. Тамо, међутим није студирала новинарство, већ "маркетинг и технологију". То искуство јој је, како се наводи, "помогло да унапреди своје истраживачке и аналитичке вештине, као и да открије нове потенцијале за успешан рад у медијима". 

"Грејзон" је подсетио на још једну занимљивост у вези са британском утицајем у земљама бивше Југославије: на основу процурилих докумената из 2018. откривен је план Британаца да кроз "Чивнинг" стипендију повећају број новинарки на Западном Балкану које ће се бавити темама "одбране и дипломатије". Оне би у својој каријери наводно требало да служе као "пробританске" инфлуенсерке у региону. 

"Програм ће подразумевати активности на универзитетима како би се жене подстакле да размотре каријеру у новинарству. Велика Британија би такође могла да лобира код локалних медија да сачувају проценат позиција на почетним нивоима за жене. То ће довести у питање родне стереотипе и отворити приступ областима којима су се раније углавном бавили мушкарци. Такође ће код учесница побољшати перцепцију Велике Британије", наводи се у документу.

Због свега тога, закључује "Грејзон", није изненађујуће да је Домановић по истеку стипендије брзо постављена на чело БИРН-а. Чини се да су привилегије које су јој лично биле пружене – и значај њене мисије у режији Британије – преточиле у скоро потпуни имунитет од било каквих последица за преступе за које запослени кажу да су угрозили целу организацију.

Уместо да преиспита руководство, БИРН је поручио ће открити узбуњиваче и најавио одмазду.