Србија и Балкан

Дачић о позиву на убиство српског полицајца: Јасно је да желе конфликт и да протерају све Србе

Такве изјаве су супротне здравој памети и неким начелним причама да желе мир и помирење у региону, рекао је српски министар унутрашњих послова
Дачић о позиву на убиство српског полицајца: Јасно је да желе конфликт и да протерају све Србе© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић реаговао је наводе посланика Демократске партије Косова (ПДК) Бекима Хаџију, који је на свом налогу на друштвеној мрежи Фејсбук написао "ко убије српског полицајца, има моје поштовање", поручивши да када би било ко у свету нешто тако изговорио он би био приведен.

"Ово је директан позив на убиство српских полицајаца, и не само то него један бруталан однос према Србима у целини, али бар да сам чуо негде реакцију из међународне заједнице, неке амбасаде од земаља који признају Косово да је барем неко нешто рекао на ту тему - апсолутно не. А знате како кажу - ћутање значи одобравање", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Такве изјаве, додао је министар, су супротне "здравој памети" и неким начелним причама да желе мир и помирење у региону.,

"Не, они желе конфликт, да протерају све Србе, зато и повлаче овакве потезе и дају овакве изјаве. Питање моста на Ибру није од јуче, траје од 1999. године, и мост представља управо безбедносну препреку за агресију на тај део Косова. То не може да доприноси помирењу, већ само заоштрава ситуацију", оценио је Дачић.

Јасно је да је приступ неких људи, додао је министар, а нарочито људи са Запада у овом делу региона да се увек изазива и одржава нестабилност, која ће да поткопа темељитост једне државе у региону.

"Јер, како би то било када ми не бисмо тражили помоћ, шта би била онда њихова улога да је овде све идеално. Овде је увек потребан неки судија и неко да долива уље на ватру сходно својим интересима и тако треба посматрати ове нападе на Србију", рекао је Дачић.

Када је реч о протеклом протесту који је у Београду одржан у суботу 10. августа, министар је истакао да је најављени односно пријављени скуп на Теразијама протекао мирно и без инцидента, али да је дошло до кршења закона када је протест настављен блокадом железничког саобраћаја.

image