Угашен пожар на Тјентишту: Србија послала хеликоптере за гашење пожара Српској и Грчкој

Имамо капацитете да држимо пожаре под контролом, али и да помогнемо комшијама, рекао је српски министар унутрашњих послова

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић који је обишао локације у Националном парку "Сутјеска" које је претходних дана захватио пожар, изразио је захвалност пилотима Србије што су заједно са пилотима из Републике Српске угасили пожар на Тјентишту.

Премијер Вишковић је захвалио руководству Србије на помоћи коју су пружили Републици Српској .

"Избацили су више од 350 тона воде. Да није било таквих учинака, сигурно не би угасили пожар и ко зна какве би последице биле", каже Вишковић.

Претходно је министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија изашла у сусрет и Републици Српској и да наша земља има капацитете да пожаре на својој територији држи под контролом, али и помогне земљама у региону.

Такође, он је додао да је у Грчку за помоћ код гашења пожара отишло 35 ватрогасаца из Србије са 12 возила и један велики хеликоптер од пет тона носивости.

"У Србији је од почетка године било 12.265 пожара на отвореном, пожара има и даље, али изашли смо у сусрет и захтеву Грчке и Републике Српске послали смо два хеликоптера на Тјентиште", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Скоро 700 грчких ватрогасаца уз подршку добровољаца, 190 ватрогасних возила и 33 противпожарна авиона боре се са пожаром који је избио у недељу поподне у близини села Варнавас, 35 километара северно од Атине.

Ватрогасци су рекли да је ово најгори пожар у грчкој престоници за више од две деценије, пише "РСЕ".

Због страха од пожара, евакуисане су дечја и војна болница, два манастира и дом за децу, док би још једна болница требало да буде евакуисана у току дана.

Становници историјског града Маратона, 40 километара источно од Атине, били су међу онима којима је наређено да се евакуишу у недељу.