Србија и Балкан

Вучић у Малом Зворнику: Ако постоји ризик по здравље људи, неће бити рудника литијума

Председник Србије одговарао је на питања грађана у Малом Зворнику о питању рударења литијума

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да зарада никада не може да буде важнија од здравља и поручио да нико ништа неће радити док се не уверимо да ће нам деца бити здрава, као и природа, па тек онда ће се размишљати о заради по питању копања литијума.

"Ово је наша земља, свих нас, под један: нико неће да ради било шта и ништа се неће одигравати док не одважемо добро све, док се не будемо сами уверили да ће нам деца бити здрава и природа здрава и чиста, па тек онда да размишљамо о ономе шта је зарада", рекао је он, одговарајући на питања грађана у Малом Зворнику.

Председник Вучић рекао је да ће у наредна два месеца формирати тимове који ће се бавити ризицима због пројекта "Јадар".

Навео је да нико неће нешто да хвали или да плаши људе док се не установе чињенице.

"Ако се буде радио рудник, општине из Рађевине имале би више него три пута веће буџете, а и држава би имала користи", навео је Вучић.

Међутим, како је рекао, џаба нам све паре ако ће да се затрује животна средина.

Он је, одговарајући на стручно питање, рекао да не зна све око тога шта је силикат, да ли је кукуруз сув или не, али зна да није тачно да рудника литијума нема поред градова и као пример навео Финску где је рудник на три километра од града, а још је у питању надземни коп, а не подземни.

Како је додао, потребна количина воде за рударење није ризична и има је довољно у реци Дрини.

Научној саветници Сањи Сакан, која је поставила стручно питање, предложио је да се укључи у тим Владе Србије и да учествује у истраживањима по питању литијума.

"Ја вас молим – ми смо спремни да вас ставимо на чело неког експертског тима, баш тог који ће да се бави контаминацијом земљишта, где сте дали значајан допринос својим научним радом, и нећете да будете прегласани ниједног тренутка. Ја више верујем вама него људима из 'Рио Тинта'", рекао је Вучић.

Како је рекао, много непознаница има и за њега, поред тога што је добио стручна мишљења.

"Убеђују ме да никакав лош утицај на пољопривреду неће да има, не знам, зато ћемо све да проверимо. Ако има лош утицај, нећемо да радимо. Само да се не полази од предрасуда", поручио је он.

"Мени нису дали ниједан динар, нити је то могуће, нити ће ми дати. А многима који протестују су дали много динара и евра, прво су их узели, па су накнадно добили накнадну памет, ја је немам. Немам никога ни споља, ни одавде, ни оданде који ће да даје новац. Чиста ми је савест. Ја ћу са вама заједно да изигравамо 'ђавоље адвокате' и да им не дозвољавамо да раде, све док не добијемо уверавања за све до најситнијег детаља", рекао је он.

Додао је и да је спреман да иде на полиграф ако је потребно, да потврди да није добио ни од кога новац.

Са друге стране, Вучић је казао да у руководству појединих еколошких удружења седе они који су плаћени из иностранства.

"А што се народа тиче, то је бесмислено, народ је свакако више него забринут", рекао је Вучић говорећи о оптужбама да су они који су изашли на протесте страни плаћеници.

"Разговараћемо још много месеци пре него што било какву одлуку будемо доносили"

Како је поручио, на њему није да лако донесе одлуку, те да за оно за шта није стручан, пита онога ко јесте. Међутим, каже да они који причају о литијуму знају 10 пута мање од њега.

"Али унапред знају да су апокалиптични сценарији оно што ће нам се догодити. Па неће, зато сам и дошао да разговарамо и разговараћемо још много месеци пре него што било какву одлуку будемо доносили", поручио је председник Вучић.

Вучић је поручио да се не игра ни са чим, а камоли са овако крупним стварима.

"Зато сам дошао овде да разговарам с вама, а не да се прави атмосфера – идемо на устанак да побијемо стоку која би да нам потрује децу. Ко ће да вам потрује децу? Моја деца не живе у Лондону и Вашингтону, живе овде у овој Србији", рекао је Вучић.

Председник Србије одговарајући на питање да ли ће се копати ако експертски тим Министарства здравља каже да постоји 0,01 одсто ризик по здравље људи, рекао је да је тај оформљен управо да би испитао да ли постоји опасност по здравље људи.

"Ако тим Министарства здравља каже да постоји било каква могућност по угрожавање здравља људи – неће би ни 'р' од рудника. То су људи од изузетног ауторитета. Ако један од њих каже да постоји било какав ризик или било ко други по научно утемељеним чињеницама, са таквим стварима нећемо се играти. То је тачка број један. Здравље је од пресудног значаја, тачка", нагласио је Вучић.

Вучић додаје да се у претходном периоду наслушао много, у науци, неутемељених прича о штетности литијума и процеса рударења, које како је рекао, служе ширењу панике и плашењу људи.

Председник Србије је истакао да ће о ископавању литијума на крају неко морати да донесе политичку одлуку, али да она неће бити донета без сагласности струке и оних морају да се огласе и кажу да ли је копање штетно или не.

"Мени је Весна Тахов (директорка Геолошког завода Србије) рекла да је највећи број стручњака готово сигуран да то може да буде добар и исправан пројекат, али сам ја рекао да не верујем и да хоћу да испитам све", рекао је Вучић.

Додао је да ће из тог разлога испитати 500 стручних људи како би сазнао да ли ће ископавање бити штетно или не.

"И зато хоћу да се људи осећају потпуно сигурно и безбедно. Нико неће почети ништа да ради док ви не будете све видели и све знали", поручио је Вучић.

Вучић је најавио да ће укупно бити формираан четири стручна тима која ће бити представљена, а бавиће се питањем литијума.

"Здравствени тим је само почетак, формирамо тим стручњака из пољопривреде, индустрије, рударско-геолошке струке и економске", појаснио је Вучић.

Како је рекао, организације из иностранства попут "Хајниха Бела" или УСАИД плаћају борбу против каменолома на локалу.

Он је грађанима рекао да је почео да се ради пројекат о продужењу брзе саобраћајнице од Лознице до Малог Зворника, што ће у многоме побољшати живот људи у читавом Подрињу.

"То је велика ствар. Као што сам вам обећао, у септембру ћу доћи да проведем седам дана у Подрињу и да будем председник из Подриња и да ми овде долазе сви који долазе у госте Србији", рекао је Вучић окупљеним грађанима.

image