Србија и Балкан

Милановић: Морамо радити послове за које смо мислили да ће их радити тамнији од нас, није срамота

Имиграције и долазак странаца су стварност и највећи изазов са којим се Хрватска суочава, тај процес треба перманентно надгледати с циљем да када неко дође мора да се културно уклопи, рекао је хрватски председник
Милановић: Морамо радити послове за које смо мислили да ће их радити тамнији од нас, није срамота© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ

Имиграције и долазак странаца су највећи изазов за Хрватску, изјавио је председник ове државе Зоран Милановић и истакао да тај процес треба перманентно надгледати с циљем да када неко дође мора да се, како је рекао, културно уклопи, научи језик и прихватити локалну културу.

"Имиграције и долазак странаца је стварност и највећи изазов са којим се Хрватска суочава, никад се с већим изазовом није суочила", рекао је Милановић на Јелси.

Оценио је и да су "ратови, Русија, Украјина, злочини у Гази, у ствари, ратни злочини нешто што гледамо", али, како је навео, "из којих ћемо се извући ако смо имало паметни и гледамо свој посао".

"Мала смо земља и као свака земља посебна култура. Свако о себи тако мисли и има право да мисли, па тако и ми мислимо. То је процес када странци долазе у нашу земљу, а долазе и долазиће у одређеној мери, што треба бити строго и перманентно надгледано, проматрано са свих страна с циљем да кад неко дође мора се културно уклопити, научити језик, прихватити локалну културу", рекао је Милановић.

Хрвата је, истакао је, све мање и реално је да њихов број неће да расте.

"Ми и наша деца ћемо морати да радимо оне послове за које смо мислили да ћемо их препустити неким тамо који су мало тамнији од нас", казао је Милановић и додао да ниједан посао није срамота, али да мора бити адекватно награђен.

Хрватска је, казао је Милановић "јака у сунцу и мору", али увек треба тежити бољем и квалитетнијем.

"И то је можда један концепт који те мало улењи, јер то ти је дала природа, драги Бог. Међутим, то је посебна конкурентска предност Хрватске, коју друге земље углавном немају и то треба чувати љубоморно, грчевито и сваки дан о томе размишљати", рекао је шеф хрватске државе, пренела је Хина.

image