Србија и Балкан

Вишковић: Пријаве против оних који су онемогућили гашење пожара у НП "Сутjеска"

Премијер Републике Српске је нагласио да је Српска спремна да помогне у гашењу пожара у Федерацији БиХ чим угаси оне на својој територији
Вишковић: Пријаве против оних који су онемогућили гашење пожара у НП "Сутjеска"© ATA images

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће бити поднете пријаве против свих који су својим нечињењем онемогућили и опструирали гашење пожара у Националном парку "Сутјеска" на време.

"Неки људи су због својих сујета и патолошке мржње онемогућили да хеликоптери из Србије дођу у суботу и дејствују на пожаришту и чекало се до уторка. Замислите на оваквим температурама колико пожар бесни и какве су последице. Поднећемо пријаве против одговорних, нећу унапред да говорим о именима док не добијем све информације", истакао је Вишковић.

Он је рекао да хеликоптери Оружаних снага БиХ нису намењени за гашење пожара и да се не могу се носити с тим с обзиром на мали капацитет ведра од 500 и 900 литара, за разлику од хеликоптера из Србије од којих један има капацитет ведра четири тоне.

"Штета би била мања да је одобрен долазак и дејствовање хеликоптера из Србије у суботу, али и ово је БиХ", нагласио је премијер Српске.

Премијер Републике Српске је нагласио да је Српска спремна да помогне у гашењу пожара у Федерацији БиХ чим угаси пожаре на својој територији.

"Јуче сам информисан да је активан пожар у околини Какња. Наша Цивилна заштита је добила захтев од Цивилне заштите ФБиХ да им стави на располагање базене с водом у свом власништву", рекао је Вишковић.

Он је истакао да ситуација у вези пожара у ФБиХ најбоље илуструје однос страних земаља према БиХ којима, каже, није стало до БиХ јер да јесте, била би понуђена међународна помоћ за гашење ватре.

САД врше највећи притисак на Српску

Против Републике Српске се води обојена револуција чији је циљ њен финансијски крах, рекао је председник Владе Републике Српске.

"Напросто, шире се дезинформације. Забрињава ме став из политичког Сарајева, они не размишљају рационално, него глуме портпароле страним амбасадама", наводи Вишковић.

Додаје да највећи притисак на Републику Српску врши амбасада САД.

"Америчка амбасада у Сарајеву више није то што јесте, него је политичка партија, а амбасадор Мајкл Марфи представник те партије. Грубо се мешају у унутрашње ствари. Не требамо ми да полажемо рачуне америчкој амбасади. Они морају да имају одређени интерес оваквим понашањем, имају и они своје шефове", каже Вишковић.

image