Саветник приштинске председнице: Представници САД никада се нису противили отварању моста

САД су са Војсом Османи поделиле безбедносне процене о угрожавању живота америчких војника на Косову и Метохији

Сједињене Америчке Државе ни на једном састанку са председницом привремених приштинских институција Војсом Османи нису изнеле став против отварања моста, већ су тражиле сарадњу у одређивању најпогоднијег тренутка са становишта безбедности и заједничког планирања за реализацију отварања моста.

Такође, САД поделиле су са Вјосом Османи безбедносне процене у вези са угрожавањем живота америчких војника на Косову и Метохији, изјавио је саветник за медије Беким Купина.

"Поводом питања да ли је председништво Косова добило неко званично упозорење од НАТО-а или неког другог међународног фактора, потврђујемо да су САД поделиле са председницом безбедносне процене у вези са угроженошћу живота америчких војника, који су увек бранили суверенитет, територијални интегритет и животе наших грађана", рекао је Купина за "Репортери".

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер је претходно изјавио да би отварање моста преко Ибра у Косовској Митровици могло да повећа безбедносне ризике и створи могућност да дође до насиља и других проблема, како за локалну заједницу, тако и за војнике Кфора.

Ховенијер је рекао да САД веома озбиљно схватају сваку акцију која може утицати на безбедност америчких војника и изразио наду да ће влада у Приштини узети у обзир те забринутости.

Срби на КиМ истичу да би отварање моста угрозило њихову безбедност, а против отварања моста у овом тренутку су и Кфор, ЕУ, Квинта и ОЕБС, наводећи да та тема треба да буде део дијалога Београда и Приштине уз посредништво ЕУ.