Бљерим Рамадани, кога потражује Србија, побегао из кућног притвора у Скопљу

Надлежни македонски суд је 1. августа преиначио Рамаданију казну са "притвора" на "кућни притвор" и, према одлуци, упућен је на адресу у Скопљу

Бивши припадник такозване ОВК Бљерим Рамадани са Косова и Метохије, који је ухапшен прошлог месеца у Северној Македонији по Интерполовој потерници на захтев Србије, побегао је из кућног притвора из куће рођака у тој земљи.

"Надлежни правосудни орган доставио је Министарству унутрашњих послова документацију за расписивање централне потернице за Б.Р. јер тренутно није доступан органима за спровођење закона. Министарство унутрашњих послова предузима мере на проналаску особе", саопштио је македонски МУП, преноси портал А1он.

Рамадани је ухапшен, на основу међународне Интерполове потернице коју је расписала Србија 17. јула на граничном прелазу Јајинце и спроведен у затвор Шутка на екстрадициони притвор од 30 дана.

Надлежни македонски суд је 1. августа преиначио Рамаданију казну са "притвора" на "кућни притвор" и, према одлуци, упућен је на адресу у Скопљу, а том одлуком било је предвиђено да у кућном притвору остане до 16. августа.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић је током посете граничном прелазу Табановце 25. јула затражио од скопских власти изручење Рамаданија Србији.

Рамадани је био припадник Оперативне зоне тзв. ОВК Неродимље, која је позната по прогону више стотина Срба из урбаног дела Урошевца и села Неродимље, Крајиште, Велики и Мали Алаш, Слатина, Голеш, Помазатин, као и паљењу српских кућа и рушењу цркава, киднаповању и убиствима више десетина Срба и прогону српског становништва из општина које је та оперативна зона покривала.

Тошковски одбацио оптужбе СДСМ: Зашто је Рамадани био у кућном притвору

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Панче Тошковски одбацио је данас оптужбе опозиционе СДСМ на његов рачун због бекства бившег члана ОВК и оценио да је у реч о манипулацији јавношћу и покушају стицања минорних политичких поена.

Тошковски тврди да је МУП РСМ радио све у складу са законом и да је у предмету Рамаданија поступао "максимално професионално".

"СДСМ је још једном показао да уместо да се фокусира на стварне проблеме и нуди конструктивну критику, бира да оптужује само да би оптуживао. У случају бекства Бљерима Рамаданија, право питање би требало да буде зашто је суд одлучио да ту особу стави у кућни притвор уместо ефективног притвора. Познајем писмене правнике у СДСМ-у који разумеју поделу власти и знају да су МУП и суд различите институције, али је жалосно да руководство СДСМ-а и њихова ПР служба игноришу ове чињенице и износе оптужбе зарад стицања минорних политичких поена", написао је Тошковски на фејсбуку.

Према његовим речима, оваквим празним оптужбама СДСМ само признаје да је њихова бивша власт оставила државу потпуно упропашћену, али пребацивање кривице за све на нову власт је, каже, манипулација јавношћу.

"МУП је у овом случају поступио у складу са законом и максимално професионално. Лице је предато суду на захтев Интерпола, што је у складу са позитивним законским прописима. СДСМ треба да престане са празним оптужбама, а ми ћемо и даље бити фокусирани на реална решења за побољшање стања у земљи. Избори 8. маја били су јасна порука народа – СДСМ је доживео најгори резултат у историји. Уместо да схвате поруку и баве се стварним проблемима, они настављају са истом старом тактиком. Време је да се суоче са реалношћу ...", поручује Тошковски.