Универзитет у Београду међу 500 најбољих на свету на Шангајској листи, Харвард први

Честитајући професорима, истраживачима и сарадницима ректор УБ Владан Ђокић је навео да је Универзитет у Београду стабилно међу 500 најбољих на свету и да трећу годину заредом бележи овај изузетно добар глобални пласман

Универзитет у Београду (УБ) се на престижној Шангајској листи пласирао међу 500 најбољих високошколских установа на свету и у конкуренцији више од 2.500 универзитета из целог света нашао се између 401. и 500. места, саопштено је из ове високошколске институције.

Честитајући професорима, истраживачима и сарадницима ректор УБ Владан Ђокић је навео да је Универзитет у Београду стабилно међу 500 најбољих на свету и да трећу годину заредом бележи овај изузетно добар глобални пласман.

"То што смо у континуитету међу најбољима се огледа како у појединачним резултатима наших професора и научних истраживача, тако и у динамичном учешћу у међународним пројектима и повећаном интересовању страних студената за наш универзитет", истакао је он.

Подсетио је да је пласман универзитета на глобалним листама директно повезан са тим колико се системски и финансијски улаже у науку и образовање.

Шангајска листа, као престижно академско рангирање светских универзитета, за 2024. објављена је данас, а од 2003. сваке године представља најбоље светске универзитете на основу транспарентне методологије и објективних података трећих страна.

Ове године је испитано више од 2.500 институција, а објављено 1.000 најбољих универзитета на свету.

Универзитет Харвард је на врху ранг листе већ 22 године, а следе Станфорд и МИТ.

Осталих 10 најбољих универзитета су Кембриџ (4.), Беркли (5.), Оксфорд (6.), Принстон (7.), Калтек (8.), Колумбија (8.) и Чикаго (10.).

У континенталној Европи, Универзитет Париз-Сакле (12.) напредовао је за три позиције и остао најбољи, а прати га ЕТХ Цирих (21.).

Универзитет у Београду и даље бележи одличан пласман у више области и то текстилног инжењерства, где је међу 40 најбољих на свету, технологији и науци о храни где је међу 75 најбољих на свету, а веома високо пласиране су и клиничка медицина, стоматологија, ветерина и физика - све у првих 300 универзитета на свету.

Нова листа по научним областима биће објављена у октобру.