Током два дана појачане контроле саобраћаја откривено 7.000 прекршаја

MУП је саопштио да је у првих седам месеци ове године у саобраћајним незгодама страдало 59 пешака, док је 395 повређено

Tоком два дана централне акције појачане контроле саобраћаја, која се и даље спроводи, откривено 7.000 прекршаја. Присуство алкохола је утврђено код 182 возача, док је 17 њих управљало возилом под утицајем психоактивних супстанци, изјавио је помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан.

Беленцан је навео да је у претходној акцији у којој се заједно са Мрежом саобраћајних полиција Европе (РОАДПОЛ) спроводила појачана контрола брзине, чак 60 возача затечено да управља возилом под утицајем психоактивних супстанци, истичући да оне постају све присутније.

Он је указао да се присуство алкохола у крви брже утврђује него присуство психоактивних супстанци, због чега се и открива већи број алкохолисаних возача.

Беленцан је рекао да је из разговора са колегама из Роадпола сазнао да је 1897. године страдао први пешак од моторног возила и да је због тога донета одлука да се ова недеља посвети пешацима у погледу заштите, контроле брзине кретања у зонама пешачких прелаза и непропуштања пешака.

Када је реч о непропуштању пешака, Беленцан је рекао да је откривено 117 прекршаја.

Са друге стране, Беленцан указује и да неки пешаци доприносе свом страдању када користе слушалице или мобилни телефон, што омета перцепцију саобраћајне ситуације.

Беленцан је најавио да ће од 1. септембра саобраћајна полиција бити присутна у зонама школа, али и да ће контролисати "ђачке путеве", односно стазе које користе ђаци.

"Тамо где већи број ђака прелази, тамо ће бити саобраћајна полиција, не само у зонама школе", навео је Беленцан.

МУП: Свако четврто погинуло лице у саобраћајној незгоди је пешак

MУП је саопштио да је у првих седам месеци ове године у саобраћајним незгодама страдало 59 пешака, док је 395 повређено.

"Свако четврто погинуло лице у саобраћајној незгоди је пешак. Ова статистика указује на потребу за већом пажњом и одговорношћу свих учесника у саобраћају, посебно у урбаним срединама где су пешаци најугроженији. Сви ми у неком тренутку дана, постајемо пешаци, због чега је њихова безбедност приоритет на сваком путу", наводи се у саопштењу објављеном на званичном Фејсбук налогу МУП-а.

МУП је упозорио возаче да пешак може бити свуда и да их увек очекују на пешачком прелазу.

У саопштењу се саветују возачи да смање брзину, како би уочили пешака на време, као и да пре пешачког прелаза или скретања у раскрсницим увек прикоче.

"У насељу и у зони школе будите посебно пажљиви - сачувајте пешаке и децу. Док возите не користите мобилни телефон - тренутак мења све. Обратите посебно пажњу на пешаке ноћу и када је смањена видљивост. Сваки пешак је важан - успорите за живот", саветовао је возаче МУП.

Припадници Управе саобраћајне полиције поделом флајера и превентивним активностима указали су нашим суграђанима на важност поштовања саобраћајних прописа и безбедног учествовања у саобраћају, наводи се у саопштењу.