Ковачевић: Водоизворишта на територији Горњег Милановца скоро пресушила, уведене рестрикције

Водоизвориште Бањани од кога добијамо највише воде и где се налази фабрика воде у нормалном периоду даје 120 литара воде у секудни, а тренутно са њега имамо само 20 литара воде, каже председник општине Горњи Милановац

Председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић, рекао је да је Општински штаб за ванредне ситуације ове општине био принуђен да због елементарне непогоде, суше, уведе ванредну ситуацију на читавој територији општине и наложи рестрикције воде.

"Сва водоизворишта која имамо на нашој територији су готово пресушила. Водоизвориште Бањани од кога добијамо највише воде и где се налази фабрика воде у нормалном периоду даје 120 литара воде у секудни, а тренутно са њега имамо само 20 литара воде. Са Рзава такође имамо смањен доток воде. Наша потрошња је око 200 литар воде у секунди дневно, што значи да данас имамо само половину те воде", рекао је Ковачевић за Танјуг.

Војска Србије ангажована је на допремању воде горњомилановачким селима од половине прошлог месеца, а сада је одлуком Општинског штаба за ванредне ситуације затражена додатна помоћ, како би мештани најугроженијих села свакодневно имали пијаће воде.

"Рестрикције су већ почеле. У појединим деловима општине, у току 48 сати имамо дванаесточасовне рестрикције. У рубним деловима општине се дешава да нисмо имали воде и по дан, два, чак и три. Данас је то нешто другачије. Успели смо село Грабовицу да пустимо на водосистем, с обзиром на то да је у висинској разлици у односу на град па је јако тешко избацити довољну количину воде", рекао је Ковачевић.

Он је замолио грађане Горњег Милановца да рационално користе воду како би тренутно доступну количину воде поделили и тако трпели што мање рестрикције у врелим и сушним августовским данима.

Као дугорочно решење Ковачевић је истакао изавршетак бране Сврачково на реци Рзав чиме ће осим Горњег Милановца бити трајно решено водоснабдевање и Чачка, Ариља, Пожеге и Лучана.