Србија и Балкан

Коју игру игра Аљбин Курти: Да ли се иза напада на мост на Ибру, посредно крије нови напад на ЗСО?

Намера отварања моста и идеја уједињења српског и албанског дела  у један град којим би владали Албанци су неодвојиве, каже за РТ Балкан један од Срба из Северне Митровице
Коју игру игра Аљбин Курти: Да ли се иза напада на мост на Ибру, посредно крије нови напад на ЗСО?Getty © Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency

Пре нешто више од пет и по година, крајем децембра 2018, више од 15.000 Албанаца потписало је иницијативу тадашњег градоначелника Јужне Митровице Агима Бахтирија да се општине Јужна и Северна Митровица уједине. Бахтири је тада, пошто су градоначелници четири српске општине на Северу поднели оставке због одлуке Владе тзв. Косова да уведе таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије, покренуо ову иницијативу назвавши је догогодишњом визијом "уједињене Митровице".

"Уједињење Митровице ће се десити без обзира на препреке, нема другог пута", рекао је тада Бахтири покрећући иницијативу за уједињење две општине формиране на основу Ахтисаријевог свеобухватног плана за Косово, односно на основу Закона о администативним границама општина.

Предлог о уједињену Бахтири је тада најпре упутио СО Јужна Митровица која га је усвојила већином гласова. Идеја је била да се то тог "сна" дође изменама Закона о административним границама општина у Скупштини тзв. Косова, иницијатива је затим упућена Министарству администрације и локалне самоуправе али је она у старту одбачена од тадашњег косовског премијера Рамуша Харадинаја који је предлог оценио као незаконит.

"Свака општина, на пример Дечани, нема овлашћења да доноси одлуке о општини Јуник", образложио је тада Харадинај своје неслагање са овом иницијативом.

Иза овога, поново је реаговао Бахтири најавом да ће за свој предлог прикупити "стотине хиљада потпис" грађана широм Косова. Уместо стотина хиљада, тада је за десет дана прикупљено 15.000 потписа довољно за покретање иницијативе пред Скупштином "Косова".

Бахтиријева иницијатива за уједињење две општине у једну у којој би Албанаца у односу на Србе било четири или пет пута више није тада одмакла даље од предлога.

Пет и по година касније, Агим Бахтири, бивши градоначелник општине Јужна Митровица поново ја активан у причи око главног моста на Ибру и око Северне и Јужне Митровице.

Са покретањем иницијативе Приштине да се отвори главни мост на Ибру, почетком августа огласио се бивши градоначелник тврдњом да не постоји опасност од инцидената уколико буде отворен мост на Ибру, као и да је реакција међународне заједнице на те предлоге неправедна и преоштра.

Он је додао и да отварање моста желе сви грађани, и Срби и Албанци и људи других националности и изјавио како је "време да се организује велики скуп на коме би грађани Северне и Јужне Митровице једногласно тражили отварање моста на Ибру који је неправедно затворен и као такав нарушава слободу кретања грађана".

Ово није први пут да се Бахтири оглашава поводом отварања моста на Ибру у Митровици. Септембра 2018, непосредоно уочи покретања иницијативе о уједињењу српског и албанског дела града, Бахтири је изјавио да још није добио вести о томе када ће мост на Ибру бити отворен као и да је претходно разговарао са шефицом канцеларије ЕУ у Приштини Наталијом Апостоловом која му је, наводно, рекла да је отварање моста планирано за две недеље.

Бахтири је тада обзнанио и своју идеју да мост на Ибру понесе име светски познате латиноамеричке певачице Шакире. Како је у то време била актуелна његова идеја о уједињењу два дела града, Бахтири је обећао да ће "када до уједињења дође, и када мост на Ибру буде отворен, у Митровицу довести – Шакиру".

О отварању моста Бахтири је говорио и 2020. године обећавајући да ће се то десити до краја те године и  када је невољно, за медије у Приштини потврдио да је пропао план да Шакира буде гошћа отварања моста.

Бахтири овог пута, говорећи о отварању моста није децидно помињао уједињење две општине и стварање нове у којој би Албанци имали барем четворопетинску већину. Међутим, на Северу, међу Србима, мало ко сумња да је сем Куртијеве намере да отварањем моста стави печат на "окупацију севера", да прескочи и ту психолошку баријеру за Србе, једна од намера и да се отварањем моста учини пресудан корак ка укидању општине Северна Митровица.

"Само неупућенима није јасно откуд Бахтири одједном у овој причи. Сем хватања политичких поена за Самоопредељење, а избори на Косову се приближавају, намера отварања моста и идеја уједињења српског и албанског дела града  у један којим би владали Албанци и у коме Срби не ми имали никаквих права су неодвојиве", коментарише за РТ Балкан један од Срба из Северне Митровице.

На последњим локалним изборима у општини Јужна Митровица, 2021. године, дотадашњи градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири који је био кандидат Куртијевог Самоопредељења поражен је од стране Бедијра Хамзе из Деморкатске партије Косова па је самим тим и био спречен да даље ради на уједињењу два дела града. Тако Бахтири сада у Митровици делује из опозиције.

"Кад отворите мост, отварате и причу о уједињењу северног и јужног дела града, кад уједините север и југ ви уништавате идеју Заједнице српских општина којој би општина Северна Митровица требало да буде кичма. Заједница српских општина без центра у Северној Митровици је ништа, нема смисла. Тако да се ту једним ударцем, отварањем моста, убијају не три него четири муве", каже за РТ Балкан Лука Јовановић, историчар из Звечана.

На главном мосту на Ибру и данас, иначе, трају радови на уређењу, фарбању металних делова, на мосту и око моста је више новинарских екипа, али званичних информација када би до најављеног отварања могло да дође нема.

image