Србија и Балкан

Вучевић: Отварање моста у Косовској Митровици угрожава опстанак Срба

Премијер Србије је оценио да би отварање моста у Северној Митровици представљало катастрофу, али, каже да сматра да Кфор то неће дозволити
Вучевић: Отварање моста у Косовској Митровици угрожава опстанак Срба© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Отварање моста супротно је дијалогу и угрожава опстанак Срба у Косовској Митровици, изјавио је премијер Србије Милош Вучевић, и апеловао на међународне снаге, а пре свега земље Квинте да то не дозволе.

Вучевић је током посете Нишу оценио да би отварање моста у Северној Митровици представљало катастрофу.

"Директно поништава све разговоре, све договоре и обесмишљава даљи процес дијалога, иако Србија остаје посвећена процесу дијалога, да је то наш интерес. Али то директно угрожава безбедност и опстанак Срба у Косовској Митровици односно северној Митровици", рекао је Вучевић за РТС.

Премијер је апеловао пре свега на земље Квинте да то не дозволе, и да се нико не игра с тиме.

"А Кфор да ради оно што му је мисија. Стекао сам утисак, на основу онога што је рекао командант Кфора, и онога што ми је пренео начелник Генералштаба Војске Србије, да Кфор неће бити попустљив и да неће то дозволити", рекао је Вучевић.

Кфор: Нећемо оклевати да реагујемо

Кфор је још једном саопштио да та мисија одржава стално присуство на главном мосту преко реке Ибар, као и да у Косовској Митровици и околини спроводи редовне патроле.

Навели су и да су посвећени томе да допринесу безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову и Метохији у сваком тренутку и непристрасно, у оквиру свог дугогодишњег мандата УН.

Истичу и да је неопходно да се сви актери уздрже од једностраних декларација и акција које би могле да створе тензије, што је, како су истакли, кључно за трајну безбедност широм КиМ, за добробит свих људи и заједница и за регионалну стабилност.

"Имамо видљиво и флексибилно присуство широм Косова и командант КФОР-а има овлашћење да га прилагоди по потреби, и неће оклевати да реагује на било који релевантан безбедносни развој у складу са нашим мандатом УН", навео је Кфор.

Додаје се да поново потврђују да свака одлука у вези са мостом преко реке Ибар мора бити донета кроз политички дијалог и на координисан начин.

"У том смислу, настављамо да у потпуности подржавамо дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ. Наставицжћемо да блиско сарађујемо са свим нашим колегама, укључујући косовску полицију и мисију владавине права ЕУ (ЕУЛЕКС), као први и други безбедносно одговорни.

КФОР има добре ресурсе и добро је позициониран да предузме све неопходне мере како би наставио са испуњавањем своје мисије УН-а", наведено је у саопштењу.

На ибарском мосту у Косовској Митровици и данас су присутни припадници италијанског контигента Кфор-а са два возила, док припадници Еулекса патролирају и даље у околини моста, јављаТанјуга.

Ситуација је мирна и поред ранијих најава власти у Приштини да ће мост отворити за саобраћај, а радови на сређивању моста настављени су и данас.

Главни мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци, и северни део, у којем 95 одсто становништва чине Срби.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфора.

Власти у Приштини најављују његово отварање, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, Еулекс, Кфор, САД, наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ.

image