Србија и Балкан

Директор Хеликоптерског сервиса Српске: Да нису дошла браћа из Србије, овде би све горело

Нешто пре дванаест часова избио је нови пожар на подручју Билеће, у рејону Букове Главе
Директор Хеликоптерског сервиса Српске: Да нису дошла браћа из Србије, овде би све горело© TANJUG/ AP Photo/Armin Durgut

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је да су три хеликоптера данас на подручју Тјентишта избацила око 200 тона воде и да су пожаришта на подручју Националног парка "Сутјеска" скоро угашена и да се у послеподневним часовима пребацују на пожаришта у Билећи и Гацку.

"Не да смо локализовали пожар, већ смо га у доброј мери угасили", рекао је Кустурић, додајући да је терен у Билећи и Гацку лакши за гашење.

Он је навео да је ситуација јуче била јако тешка.

"Летели смо у условима у којима је ветар достизао брзину од 80 километара на час, а температура 38 степени. Откад летим, од 1993. године, јуче је за мене био најтежи дан у летачкој каријери", истакао је Кустурић.

Он је подсетио да је одмах по избијању пожара на Тјентишту затражио долазак хеликоптера из Србије, јер је знао да ће ситуација ескалирати, али да су опструкције појединих из ФБиХ спречавале долазак три дана.

"Да нису дошла браћа из Србије, овде би све горело", истакао је Кустурић, захваливши колегама и руководству Србије на помоћи.

Пилот Хеликоптерске јединице МУП-а Србије Јовица Михаиловић рекао је да је јуче био један од најизазовнијих дана у  каријери и да им временски услови нису ишли у прилог.

Он је рекао да је потребна и коориднација са снагама на земљи како би се угасила жаришта која из хеликоптера не могу бити у потпуности угашена.

Нешто пре дванаест часова избио је нови пожар на подручју Билеће, у рејону Букове Главе. Горе и бандере нисконапонске мреже за насеља северозападно од Билеће.

Ватра се шири великом брзином због високе температуре и ветра. На терену су екипе ватрогасаца које прате кретање ватре на изузетно тешком терен. 

Из Територијалне ватрогасне јединице Билећа речено је за РТРС да је приликом гашења ватре дошло до тровања ватрогасца који је збринут у Дому здравља Билећа.

Повређени ватрогасац није животно угрожен, али ће из превентивних разлога бити пребачен у требињску болницу.

image