Србија и Балкан

Ватрена тактичка обука војне полиције: Митраљези, борбена возила и провера обучености (ФОТО)

Неопходна је континуирана обука припадника војне полиције, како би ефикасно одговорили на све задатке које се пред њих поставе, наводи командир вода поручник Урош Стојновић
Ватрена тактичка обука војне полиције: Митраљези, борбена возила и провера обучености (ФОТО)© Министарство одбране Србије

У оквиру летњег циклуса оспособљавања за извршавање наменских задатака, припадници Петог батаљона војне полиције ове недеље су реализовали ватрену и тактичку обуку на полигону "Орешац".

По програму ватрене обуке, реализовано је гађање из митраљеза 7,62 мм М-86 с војно-полицијског борбеног возила, које се изводи с циљем одржавања и унапређења ватрене оспособљености и провере обучености посаде за уништавање и неутралисање циљева на земљи.

На полигону је изведена и колективна обука на оклопним борбеним возилима "Милош" 4x4, која су намењена и за пружање ватрене подршке приликом извођења противтерористичке и противпобуњеничке операције, а ради оспособљавања свих припадника јединице за борбену употребу возила, самостално и у садејству с другим снагама безбедности.

Њиховим увођењем у оперативну употребу унапређена је способност маневра, ватрене моћи, извођења нападних дејстава из покрета и заштита припадника војне полиције. Како наводи командир вода поручник Урош Стојновић, неопходна је континуирана обука припадника војне полиције, како би ефикасно одговорили на све задатке које се пред њих поставе.

"Циљ обуке која се реализује у јединици је да се старешине и војници припреме за адекватно реаговање у критичним ситуацијама. Јединица је опремљена савременим наоружањем и средствима домаће и стране производње, а обука која се изводи током целе године, омогућава ефикасно извршење свих додељених задатака", каже поручник Стојновић и наглашава да су припадници војне полиције на гађању постигли одличне резултате и показали висок ниво мотивисаности и спремности за реализацију додељених задатака.

Према речима заставника Ивице Цветковића, за добре резултате потребан је висок ниво обучености припадника.

"Гађања са борбених возила су комплексна и захтевна, јер је, осим ватрене обучености, потребна добра координација и обученост свих чланова посаде, како би достигнут резултат био на високом нивоу", рекао је заставник Цветковић.

image