Србија и Балкан

Стано о тврдњи Османијеве да су његове изјаве расистичке: У интересу је "Косова" да слуша савезнике

Треба заиста слушати и покушати разумети једногласне, добронамерне савете свих пријатеља и савезника и питањем моста бавити се у оквиру дијалога уз подршку ЕУ, рекао је портпарол Европске комисије
Стано о тврдњи Османијеве да су његове изјаве расистичке: У интересу је "Косова" да слуша савезникеGetty © Anadolu / Contributor

Немамо ништа ново да кажемо на тему поновног отварања моста у Косовској Митровици, као ни на све насумичне коментаре, поручио је портпарол Европске комисије Петер Стано за "Косово онлајн" на питање да прокоментарише изјаву председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи која је његове претходне изјаве о мосту назвала "расистичким".

"Могу само да подсетим све оне којима је проблем да слушају и разумеју да су сви пријатељи и савезници Косова (ЕУ, САД, НАТО, Велика Биртанија…) рекли веома јасно и недвосмислено, да је у интересу Косова да слуша пријатеље и савезнике, иначе ризикује да буде остављено само", рекао је Стано.

Он је поновио и раније изнет став да су Приштини саветовали неколико пута да добро управљање значи да се допре до заједница и да се ангажује са њима.

"Бавити се питањем моста у оквиру дијалога уз подршку ЕУ значи разговарати о модалитетима имплементације постигнутих споразума о мосту, а не о новим споразумима. Треба заиста слушати и покушати разумети једногласне добронамерне савете свих пријатеља и савезника", навео је Стано у одговору за "Косово онлајн".

Османи је раније изјавила "да Стано када прелази мостове у својој земљи не пита суседе за дозволу", назвавши његове изјаве расистичким и додавши да се противи дискусији о отварању моста на Ибру у Бриселу.

"Запрепашћење" због упозорења ЕУ Приштини да би због отварања моста на Ибру могле да уследе санкције изразила је и британска посланица Алиша Кернс, позната по лобирању за тзв. Косово, наводећи да је то неправедно и у свом познатом маниру позивајући да се казни Србија због догађаја у Бањској.

Реаговала је потом Амбасада Србије у Лондону поручујући да је једнострано отварање моста на Ибру изузетно опасно, због чега се о том питању мора разговарати у оквиру дијалога.

image