Србија и Балкан

Горе и Република Српска и Федерација: Има ли одговорних што се раније није кренуло с гашењем?

Једини пожар који је у потпуности стављен је под контролу је онај који је јуче у послеподневним часовима избио у модричком насељу Модрича пет, услед којег се запалила и Гудронска јама у којој је нуспродукт Рафинерије уља Модрича
Горе и Република Српска и Федерација: Има ли одговорних што се раније није кренуло с гашењем?© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Нови пожар избио је на тешком терену два до три километра од Тјентишта са десне стране магистралног пута Фоча-Гацко, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите подручно одељење Соколац. Суседна Билећа још увек се бори са ватреном стихијом, па су билећки ватрогасци провели су ноћ на пожаришту.

"Стање на пожариштима код Билеће и није баш добро", изјавио је за радио Републике Српске командир билећких ватрогасаца Милан Шуловић.

Стамбени објекти синоћ су одбрањени и више нису угрожени. И данас се очекује дејство хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске, као и помоћ Оружаних снага.

Шуловић је рекао да су у пожарима у Билећи јуче повређена три ватрогасца. Пожарна линија на том подручју била је дуга до шест километара.

На Тјентишту, у гашењу пожара учествује више од 30 људи, ватрогасци из Фоче и Илиџе, припадници Спасилачке службе Фолф, Цивилне заштите и радници Националог парка "Сутјеска", а очекује се поновно дејство три хеликоптера.

"Пожари на Тјентишту су под контролом, нема отвореног пожара већ само тиња понегде лишће", изјавио је за Радио Републике Српске Зоран Чанчар, директор Националног парка "Сутјеска".

Једини пожар који је у потпуности стављен је под контролу је онај који је јуче у послеподневним часовима избио у модричком насељу Модрича пет, услед којег се запалила и Гудронска јама у којој је нуспродукт Рафинерије уља Модрича.

У гашењу пожара учествовали су ватрогасци Рафинерије из Модриче и Брода, као и припадници ватрогасно-спасилачких јединица из Модриче, Шамца, Оџака и Добоја. И у наредна 72 часа биће на терену да би могли реаговати у случају да се пожар поново активира.

Борба са ватреном стихијом која је у модричком насељу захватила и Гудронску јаму, трајала је целу ноћ. Због неприступачности терена, велике количине дима и непријатног мириса због испаравања гудрона, гашење пожара био је захтеван задатак и за искусне ватрогасце. Њих 26 са девет возила борило се са ватреном стихијом.

Иако су ватрогасци успели да локализују пожар и даље тиња ниско растиње. Зато ће на терену и у наредна три дана бити дежурне екипе.

И у Федерацији БиХ има активних пожара, зато Хеликоптери Оружаних снага Босне и Херцеговине од јутрос поновно делују на пожаришту на локалитету Понијери код Какња и у Парку природе "Тајан" према територији Завидовића, казао је Фени директор Кантоналне управе Цивилне заштите Зеничко-добојског кантона Џавид Аличић.

Шумски пожар који се синоћ појавио у рејону Вртаљице на подручју Општине Коњиц стављен је под контролу, потврђено је из Противпожарне јединице Шумарства "Прењ" за "Кликс".

Ко је одговоран?

Заједничко за пожаре у шумским и на неприступачним подручјима је да се понављају, а ватрене стихије немају ни националност, ни веру ни боју, прете свима, без обзира на претходно наведене различитости.

Због чега онда одмах није одобрено да српски хеликоптери дођу у БиХ и отпочну гашење пожара? Сарајевски политичари покушали су, по ко зна који пут, да долазак српских хеликоптера представе као нешто негативно, иако су свесни да БиХ нема капацитете за гашење пожара као Србија и да ће српски хеликоптери прискочити у помоћ свугде где буде тражено. 

Премијер Републике Српске јуче је нагласио да је Српска спремна да помогне у гашењу пожара у Федерацији БиХ чим угаси оне на својој територији и додао је да ће бити поднете пријаве против свих који су својим нечињењем онемогућили и опструирали гашење пожара у Националном парку "Сутјеска" на време.

Само дан пре доласка српских хеликоптера, када је пожар у НП "Сутјеска" почео да се шири неконтролисано заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац затражио је од бошњачких министара у Савету министара да хитно и без одгађања поступе у складу са надлежностима и у најкраћем року одобре ангажман хеликоптера Министарства унутрашњих послова Србије који ће помоћи у гашењу пожара у Националном парку "Сутјеска".

"Хелез, Конаковић и Форто под хитно треба да престану са политичким манипулацијама и популизмом, јер сада заиста није време за то", нагласио је Кошарац, убрзо након тога одобрен је долазак српских хеликоптера који су 10 пута већег капацитета од од оних које имају Оружане снаге БиХ.

Да ли ће ико одговарати што је долазак српских хеликоптера одлаган до "задњег тренутка", и ко ће бити одговоран за велику штету нанету екосистему, посебно у заштићеним подручјима?

image