Британија се "бори против тероризма": Кривичне пријаве против двоје тинејџера

Две младе особе оптужене су за припремање терористичких аката

Британска полиција саопштила је да је поднела кривичне пријаве против двоје тинејџера због тероризма након истраге о терористичким активностима екстремне деснице, а они данас треба да се појаве пред судом.

Кривичне пријаве су поднете против 18-годишњег младића и 19-годишње девојке који су ухапшени 10. августа у Хартфордширу у Енглеској, преноси Ројтерс.

Рекс Вилијам Хенри Кларк из источног Лондона оптужен је за припремање терористичких аката, а Софија Виноградова из Хартфордшира у Енглеској оптужена је за припрему терористичких аката и за прикупљање информација које би могле да буду корисне особи која припрема такав напад, прецизирала је полиција.

Додаје се да истрага није била последица нереда широм Велике Британије у којима је учествовала екстремна десница, након убиства три девојчице у Саутпорту у Енглеској 29. јула.

Полиција наводи да не постоји претња од терористичких напада, иако се истрага о томе наставља.

Већ је ухапшено више од 400 људи због немира који су захватили Велику Британију, а који су избили након што су у Саутпорту прошле седмице у нападу ножем убијене три девојчице, а осморо деце повређено.

Протести крајње деснице су расно окарактерисани, јер је за напад осумњичен 17-годишњак, чији су родитељи из Руанде, а који је ухапшен након напада.

Виноградова је ухапшена почетком августа због сумње да је поседовала ватрено оружје, а пуштена је уз кауцију.