Србија и Балкан

Војни рок у Хрватској трајаће два месеца, нема штедње за оружане снаге

Обавезно служење војног рока у Хрватској почиње од 1. јануара 2025, а од 2008. године оно је било добровољно
Војни рок у Хрватској трајаће два месеца, нема штедње за оружане снагеwww.globallookpress.com © © Dino Stanin

Потпредседник Владе Хрватске и министар одбране Иван Анушић изјавио је да ће војни рок, који се у овој земљи враћа као обавеза од 1. јануара наредне године, трајати два месеца, а на тему финансирања, каже да безбедност не дозвољава штедњу.

"Војни рок ће трајати два месеца, почиње од 1. јануара 2025. и све што смо комуницирали с јавности настављамо даље да радимо. Повећали смо плате војницима, подофицирима и официрима, њихова материјална права, не само кроз лични доходак него и кроз дневнице и све на шта имају право", рекао је Анушић за хрватски РТЛ.

Хрватска је 2008. привремено суспендовала обавезно служење војног рока и од тада је добровољно.

Међутим, након сукоба у Украјини и све озбиљније војно-политичке ситуације, како се наводи, Хрватска је почела да разматра повратак обавезног служења војног рока.

На тему ребаланса државног буџета, Анушић је објаснио да опремају и модернизују оружане снаге, устројавају их како се очекује и како је договорено са савезницима у НАТО-у.

"Мислим да ћемо имати много бољу, јачу и квалитетнију слику оружаних снага него до сада. С министром финансија разговарали смо и дошли до закључка да у модернизацији и опремању оружаних снага нема простора за штедњу. То је став Владе и политике, јер околности у којима се налазимо безбедносно не дозвољавају штедњу", закључио је Анушић, преноси загребачки "Јутарњи лист".

image