Адвокат о случају "Рамадани": Могуће политичке и правне последице између Скопља и Београда

Разлог је јер сви поступци екстрадиције особа за којима су расписане међународне потернице увек представљају и политичко и правно питање

Адвокат и некадашњи војни тужилац Драган Пашић каже да ће неизручење Бљерима Рамаданија, бивши припадник тзв. ОВК, највероватније произвести политичке и правне последице у односима Северне Македоније и Србије.

"Највероватније ће бити политичких последица. Подсетићу вас да Република Северна Македонија није изручила Гаруфа Дуголија и (Томора) Морину. То је било пре неколико година, а не очекујем да ће да изручи и Бљерима Рамаданија. Када кажем и правне последице онда се примењује принцип реципроцитета", каже Пашић за "Косово онлајн" и додаје да уколико би Северна Македонија имала такве захтеве према нашој земљи, поставља се питање да ли би Србија удовољила таквим захтевима.

Објашњава да је то зато што сви поступци екстрадиције особа за којима су расписане међународне потернице увек представљају и политичко и правно питање.

"Европском конвенцијом о екстрадицији из 1957. године потписнице тог мултилатералног уговора су се обавезале да међусобно изручују држављане које су извршили кривична дела, а које признају све државе које су потписнице те конвенције", каже Пашић.

Додаје да постоје и изузеци од изручења, а као пример наводи случај с почетка 2017. године када је по доласку на аеродром "Базел-Милуз" на истоку Француске на основу Интерполове потернице ухапшен Рамуш Хараднај, председник Алијансе за будућност Косова.

"Са друге стране, постоје и изузеци од изручења. То је посебно карактеристично за Француску, која је то право до сада искористила. У случају Рамуша Харадинаја Француска је саопштила да су испуњени правни разлози за изручење, али да изручење није оправдано јер не би имао адекватан третман, који је по њиховом мишљењу није једнак у односу на друге грађане наше земље", објашњава Пашић.

Подсећа да је између Србије и Северне Македоније Уговор о изручењу закључен 29. новембра 2011. године.

"Према том уговору Република Северна Македонија се обавезује да изручује држављане на захтев наше земље који су извршила кривична дела на нашој територији", објашњава Пашић.

ВМРО-ДПМНЕ: Судије одговорне за бекство Рамаданија

Бекство Рамаданија изазвало је оштре реакције дела македонске јавности, а из владајуће ВМРО-ДПМНЕ кажу да је одговорност на судијама које су му одредиле кућни притвор.

"Савршено је јасно да је Бљерим Рамадани пуштен у кућни притвор одакле је побегао захваљујући истим судијама који су годинама служили да штете злочине СДСМ-а и ДУИ", навели су из ВМРО-ДПМНЕ.

Из ове владајуће партије питају зашто Судски савет не реагује на ову одлуку судија и да ли су зато опозиционе СДСМ и ДУИ против распуштања Судског савета и реформи у правосуђу.

Подсећају да ово није први случај да су лица попут Рамаданија пуштена на слободу. Године 2019., на пример, пуштен је и Томор Морина, који је у Приштини дочекан са музиком. А, пустиле су га исте судије и екипа која коју контролише СДСМ и ДУИ.

"СДСМ и ДУИ су пошаст и извор криминала у овом друштву и одговараће свако ко омета правду", поручили су из ВМРО-ДПМНЕ, пренели су скопски медији.

Рамадани је ухапшен у Северној Македонији по међународној потерници Србије, која га потражује због сумње да је починио ратни злочин.