Србија и Балкан

Генерал Младић пао у притворској болници: Приликом пада повредио главу

Младићева породица и браниоци су више пута тражили да му се омогући лечење на слободи, али Хашки трибунал, а потом и наследник тог суда Механизам, те захтеве су одбијали
Генерал Младић пао у притворској болници: Приликом пада повредио главуwww.globallookpress.com © Icty/Xinhua

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић је, због губитка свести, пао и повредио главу у хашкој притворској болници, где се налази од априла због немогућности кретања, што је изазвало додатне компликације, рекао је његов син Дарко Младић.

Он је навео да је у понедељак прошле седмице отишао у Холандију како би посетио оца, али му је јављено да је генерал Младић изгубио свест, пао и повредио се, након чега је завршио у цивилној болници, где га је потом посетио.

"Јавили су нам да је доживeо тај пад и велики ударац у главу, пошто се онесвестио у стојећем положају и пао. Они су га, ваљда, дигли. Рекли су нам да не долазимо у посету, па смо онда ишли у ту грађанску болницу да га видимо", рекао је Дарко.

Он је додао да је генерал био свестан, али да не зна уопште како је пао.

"Ту је задржан два дана, па враћен. Углавном, стање је непромењено у смислу да је везан за кревет и да је веома осетљиво", рекао је Дарко Младић.

Он је указао на то да је генералово стање и даље веома лоше, да је везан за кревет и не може да брине о себи од када су престали да му раде бубрези, те да је од априла везан за кревет и време проводи у притворској болници.

"Не могу да кажем да се стање погоршало, али ни да се побољшало", рекао је Дарко.

Према његовим речима, у хашком притвору није права болница него више стационар, па за било шта озбиљније немају ресурсе, тако да је генерал Младић и раније пар пута пребациван у цивилну државну болницу када је имао неке интервенције или посматрања.

Он је навео да генерал Младић послије пада има додатне компликације, огроман притисак, који не може да се спусти ни послије десетак дана.

"Ми смо сада слабо у контакту, али и даље комуницирамо", рекао је Дарко.

Он је подсетио да су од априла генерала Младића посетила два српска лекара – нефролог и неуропсихијатар, од којих су добијени извештаји.

"Потпуно нам је јасно, што се тиче отказивања бубрега у априлу, због чега је завршио у болници и био у животној опасности, да је то грешка њихових лекара у Хагу, иако они то негирају. То се десило њиховом грешком, а не из необјашњених разлога, како њихови доктори кажу, него је јасно да није вођено рачуна о губитку течности", рекао је Дарко.

Он је навео да се сада чекају најновији извештаји у складу са овом ситуацијом, па ће се видјети како даље.

Генерал Младић је пресудом коју му је изрекао Хашки трибунал у јуну 2021. године осуђен на доживотни затвор. Због лошег здравственог стања, Младићева породица и браниоци су више пута тражили да му се омогући лечење на слободи, али Хашки трибунал, а потом и наследник тог суда Механизам, те захтеве су одбијали.

Оперисан је 8. јануара у холандској болници и уграђен му је пејсмејкер, а у фебруару га је прегледао тим лекара из Републике Српске.

image