Србија и Балкан

Прекинута конститутивна седница Скупштине града Чачка после вербалних сукоба

ГИК града Чачка претходно је донео решење о додели одборничких мандата за 75 одборника који ће се наћи у новом сазиву локалног парламента, по коме коалиција око СНС има 40 одборничких мандата, а опозиционе листе 34
Прекинута конститутивна седница Скупштине града Чачка после вербалних сукоба© FOTO TANJUG/ JOVAN NIKOLIĆ

У Чачку је данас требало да се одржи конститутивна седница градског парламента на којој би се више од два месеца после избора потврдили мандати нових одборника, али је после бурног почетка и вербалног сукоба опозиције са представницима коалиције окупљене око СНС седница прекинута.

Најстарији одборник који је председавао седницом, Витомир Ћаловић, прекинуо је седницу уз образложење да локални парламент не може да ради без секретара Скупштине.

Братислав Симовић из Двери ушао је у полемику са досадашњим председником Скупштине Игором Труфуновићем, а потом је затражио да се седница прекине тврдећи да представници опозиције нису добили на време позив.

Трифуновић је позвао стручне службе да се изјасне и да се, како је навео, у складу са Пословником, председавање преузме следећи најстарији одборник, Радмило Мишовић.

Ћаловић из ГГ "Истина и част" преузео је међутим, председавање, а између њега и Мишовића дошло је готово до физичког обрачуна. Са друге стране, представници владајуће већине оценили су да све иде по закону и да је материјал достављен, а да је у питању "манипулација" те групације.

Ћаловић је рекао да ће свакако у скупштинској сали остати до 18 часова до када је и радно време одборника.

ГИК града Чачка претходно је донео решење о додели одборничких мандата за 75 одборника који ће се наћи у новом сазиву локалног парламента.
На основу тог решења, коалиција око СНС има 40 одборничких мандата, а опозиционе листе 34.

Иначе, један мандат припада Руској странци која ће, како је најавила подржати коалицију "Александар Вучић - Чачак сутра".

Представници опозиције раније су најавили да неће допустити конституисање Скупштине града и да ће искористити све институционалне, "али ако затреба и ванинституционалне" механизме да то спречи, јер они сматрају да оваква подела мандата не одражава изборну вољу Чачана.

image