Србија и Балкан

Хрватска: Полиција трага за петорицом Украјинаца осумњичених за велики пожар у луци Медулин

Један од осумњичених је бацио боцу са запаљивом течношћу на пловило пулских ознака и изазвао пожар који се проширио на оближње бродове у луци
Хрватска: Полиција трага за петорицом Украјинаца осумњичених за велики пожар у луци Медулин© MyLoupe/Universal Images Group

Хрватска полиција интензивно трага за петорицом украјинских држављана старости 28 и 25 година за које се сумња да су одговорни за пожар у луци Медулин половином маја, када су потпуно изгорела 22 пловила, а 12 оштећено, чиме је изазвана велика материјална штета у износу од око два милиона евра.

Они се терете за кривично дело довођење у опасност живота и имовине општеопасном радњом или средством и против њих је поднета кривична пријава надлежном тужилаштво, али се они више не налазе на територији Хрватске.

"Утврђено је да су тројица украјинских држављана, по претходном договору, 14. маја дошли у Хрватску из Пољске, паркирали су аутомобил на подручју Медулинa, одакле су се упутили у смеру наутичког дела луке. Око 3.40 сати, док су двојица чувала стражу, један од 25-годишњака се провукао кроз ограђени део мола и упутио се у смеру везова на којем је било привезано пловило, пулских ознака", стоји у саопштењу Полицијске управе истарске.

Наводи се да је осумњичени на пловило бацио боцу са запаљивом течношћу и узроковао пожар који се проширио на оближња 34 везана брода у луци, од којих су 22 у потпуности изгорела, док су друга делимично оштећена ватром.

image