Србија и Балкан

Вулин: Србија има политичку подршку Русије, никад бољи односи две земље

Ми делимо уверења да будућност може и мора да буде будућност равноправних у свету, рекао је Вулин
Вулин: Србија има политичку подршку Русије, никад бољи односи две земље© R.Z./ATAImages

Потпредседник Владе Александар Вулин изјавио је након посете Русији, да односи две земље никада нису били бољи.

Упркос свим изазовима, односи Русије и Србије и даље су на високом нивоу, порука је која се чула из Москве после бројних разговора потпредседника Владе Александра Вулина и руских званичника.

Вулин је у Дневнику РТС-а рекао да су разговарали детаљно о наставку привредне сарадње, пошто Србија недовољно извози у Русију, а више увози.

"Политичку подршку апсолутно имамо и Русија је више него расположена да ради са Србијом. Немојте заборавити, захваљујући политици председника Вучића, ми смо једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији, и то и у економском смислу треба свакако да користимо. Руска Федерација то веома поштује", истиче Вулин.

Србија, додаје, никада није била у бољим односима са Руском Федерацијом.

"Ми делимо уверења да будућност може и мора да буде будућност равноправних у свету, коме неће једна велика сила одређивати остатку света шта ће и како да ради. Наша уверења су да делимо заједничку будућност и да Србија и Русија немају ни једно једино различито мишљење о најбитнијим стратешким питањима. И то је оно што морамо да чувамо", сматра Вулин.

За Србију је, истиче, енергетика кључна.

"Наша привреда без руских енергената је осуђена на стравичне проблеме. Многе земље са Запада долазе и отварају овде своја предузећа зато што имамо јефтин руски гас", наводи Вулин.

У септембру ће, додаје, почети преговори између "Србијагаса" и "Гаспромњефта".

"У мају месецу идуће године истиче наш споразум о снабдевању гасом по повлашћеним ценама и ми смо разговарали да преговори о продужетку већ треба да почну сада, да почну већ у септембру, да нема ни једног разлога да чекамо до маја, већ да сад већ почнемо“, каже Вулин, који очекује да споразум буде продужен.

Што се тиче поруке Европске уније везе са Русијом нису компатибилне са вредностима ЕУ због сукоба у Украјини, Вулин каже да они не могу очекивати од Србије да води рачуна о њиховим интересима више него о својим, и да ми немамо ни један једини интерес да се сукобимо са Руском Федерацијом.

"Немојте само да ми причате о вредностима по којима су украјинске границе светиња, а српске границе нису", указује Вулин.

"Куртијева идеја да КБС пређе мост на Ибру и окупира север Космета"

Вулин је рекао да је веома опасно отварати мост на Ибру и да је главна идеја Аљбина Куртија, која стоји иза те намере, да Косовске безбедносне снаге (КБС) окупирају север Космета.

Вулин је, за РТС, казао да су Срби веома забринути, као што је и Влада Србије.

"Политика Аљбина Куртија је етничко чишћење Косова. Његова жеља је да се север и југ Косова очисте од Срба", нагласио је.

Подсетио је да је, према Резолуцији УН 1244, НАТО гарант опстанка Срба и да је њихов посао да заштите све, не дозволе да се Срби хапсе.

"Србија ће стално подсећати на то. Својим покретним радњама ће помагати опстанак Срба. Динар је укинут да не бисмо могли да финансирамо живот Срба на Косову", истакао је.

Вулин је оценио да је веома опасно отварати мост на Ибру, јер Албанци и Срби не желе да живе заједно.

"Главна идеја Куртија која стоји иза тога је да КБС пређе мост и дође на север, како би га окупирали", подвукао је.

image