Анђелковић: Курти жели да промени етничку структуру на северу Космета

Куртијев циљ је да увек и свуда покаже да Срби нису добродошли и да могу да оду у централну Србију, каже Анђелковић

Након свега што се последњих година догађало, изградња 200 кућа за Албанце на северу Косова је још једна провокација упућена Србима, јер је циљ политике Аљбина Куртија да на том простору промени етничку структуру, изјавио је некадашњи председник привременог Извршног већа КиМ Зоран Анђелковић.

"Курти има за циљ етничко чишћење целог Космета, а посебно му сметају север и четири општине где су апсолутно доминантни Срби. Зато смо сведоци вишемесечног парадирања тзв. косовских специјалних полицијских јединица и уплате четири милиона евра за изградњу кућа Албанцима на северу. То је само легализација апртхејда и чињенице да су тамо Албанци, са три одсто, заузели власт у српским срединама. Сада би Курти да мења и етничку структуру како би додатно застрашио Србе и протерао их са севера", рекао је Анђелковић за "Политику".

Он не мисли да све што Курти ради последњих месеци има везе с предстојећим изборима на Косову, већ указује да је његов циљ да увек и свуда покаже да Срби нису добродошли и да могу да оду у централну Србију.

"Не интересује њега формирање ЗСО и не пије воду то што неки говоре да он хоће да промени етничку структуру да би обесмислио ЗСО. Он нема намеру да тао нешто формира и ту је крај приче", уверен је Анђелковић.

Додаје да је то већ континуирана Куртијева активност, не само на северу већ и на целом простору Косова.

"И сигуран сам да сваког дана смишља неки нови начин да застраши Србе, да ли је реч о хапшењима, паљењу кућа повратника, протеривањима, злостављању и одржавању стања апартхејда уз помоћ тзв. албанских градоначелника који су то постали подршком на изборима која је била на нивоу статистичке грешке и без подршке Срба", рекао је Анђелковић.

Подсетио је и да годинама траје забрана уласка робе из централне Србије, укључујући и лекове, након чега су уследили избацивање динара из платног промета, затварање експозитура поште, најава отварања моста на Ибру…

Пре неколико дана споразум о финансирању више од 200 кућа у четири општине на северу Косова потписали су министар администрације и локалне самоуправе Ељберт Краснићи и Халил Кастрати из удружења "Сирочад Балкана", а ниједна од тих кућа није намењена Србима.