Положени венци на Споменик родољубима обешеним на Теразијама 1941. године

Код Споменика обешеним родољубима пошту је одала и делегација Министарства одбране и Војске Србије, а венце и цвеће положили су представници Града Београда, удружења и грађани

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Нинослав Јовановић предводио је данас на Теразијама државну церемонију полагања венаца и одавања почасти којом је обележена 83. годишњица од злочина који су починиле немачке окупационе снаге 1941. године.

Код Споменика обешеним родољубима пошту је одала и делегација Министарства одбране и Војске Србије, а венце и цвеће положили су представници Града Београда, удружења и грађани, преноси Танјуг.

Јовановић је рекао да се пре 83 године догодио страшан злочин и да не сме да се заборави на родољубе и оне који су били стрељани и обешени на Теразијама како би се народ ућуткао.

"Наравно, то се није десило. Заслужили смо своју слободу, освојили смо своју слободу. Влада Србије не заборавља и морамо да негујемо културу сећања", рекао је Јовановић после полагања венаца.

Други светски рат у Србији обележен је масовним злочинима окупационих снага над цивилним становништвом, међу којима је и вешање петорице српских родољуба у центру Београда, на Теразијама. Они су оптужени за пружање отпора окупатору и ликвидирани су у дворишту зграде немачког Гестапоа, а њихова беживотна тела остављена су да данима, у знак претње, висе на стубовима јавне расвете.

Под оптужбом за наводне терористичке активности тада су стрељани: ученик Милорад Покрајац, кројачки радник Јован Јанковић, обућар Светислав Милина, земљорадник из околине Сопота Велимир Јовановић и борац Космајског партизанског одреда, такође земљорадник, Ратко Јевић.

У њихову славу, Град Београд је на Теразијама 1981. године подигао меморијал назван Споменик обешеним родољубима, рад академског вајара Николе Јанковића.