Цвијановић: У Сарајеву станује озбиљна мржња, наставићемо борбу против сарајевских пиромана

Веома смо захвални Србији на помоћи као и на свакој врсти подршке коју пружа републици Српској, поручила је Цвијановићева

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Жељка Цвијановић изјавила је да последњи случај с пожарима и срамним одуговлачењем да се да сагласност за долазак хеликоптера из Србије није једина штета коју је политичко Сарајево свесно проузроковало Републици Српској (РС).

Она је за данашњу "Политику" рекла да се у Сарајеву узурпирају уставна овлашћења и приватизују заједничке институције с намером да се ставе у функцију интереса само једног народа.

"Блокирају се средства која по основу расподеле припадају Српској, заустављају се пројекти који су важни за развој РС и распирује мржња према Србији и Српској. Могла бих пребројати без краја, од правосудних поступака и ретроактивне примене права, до оног што се данас дешава", навела је Цвијановић.

Према њеним речима, нимало није чудно да такве политике Сарајева проузрокују реакције Српске.

"Ако сте у стању да свесно отежавате гашење пожара, заустављате нам развојне пројекте, блокирате средства на заједничким рачунима, која би и вашим грађанима значила, или не учествујете у регионалним иницијативама које би користиле и вашем народу и привреди, онда то указује да је у позадини деструктивна и ирационална мржња, као и очити недостатак жеље да градите државу која би била свима по мери", истакла је Цвијановић.

Говорећи о пожарима у републици Српској, она је указала да би, да је помоћ из Србије прихваћена одмах чим је понуђена, била избегнута оволика штета.

"Веома смо захвални Србији на помоћи као и на свакој врсти подршке коју пружа републици Српској. Што се тиче БиХ, наставићемо борбу против сарајевских политичких пиромана и последица њиховог штетног деловања усмереног против Српске и њених грађана", поручила је Цвијановић.

На питање да ли мисли да постоји граница где ће се Бошњци зауставити у оспоравању односа Србије и РС и рећи да је у реду да један те исти народ сарађује, Цвијановић је рекла да нема разлога за оптимизам и да вишедеценијска пракса показује да не постоје границе у њиховој нетрпељивости према свему што је српско.

"Тамо (у Сарајеву) станује озбиљна мржња. Погледајте насловнице сарајевских медија, у којима су председници Вучић и Додик изједначени с Луцифером и слично. А зашто? Зато што поштују Дејтонски мировни споразум, зато што се боре за свој народ и што боље односе Србије и Српске, не угрожавајући никога другог", истакла је Цвијановић.