Србија и Балкан

Метео-аларм: После врелог лета, каква нам јесен долази?

Шта нам доноси исландски циклон, а шта ће можда проћи кроз "Бечка врата"
Метео-аларм: После врелог лета, каква нам јесен долази?Getty © Wolfgang Kaehler / Contributor

После најтоплијег јула у историји мерења и августу су температуре изнад просека са тропским ноћима у урбаним срединама, а како за РТ Балкан каже метеоролог Иван Ристић, лето ће се наставити и у септембру, а после ће се спојити са Михољским.

"До краја октобра биће доста топлије, односно изнад нормале. Више ће бити летњих температура од преко 25 степени", најављује наш саговорник.

Како истиче, за сада се не назире озбиљнија промена времена.

"Постоји шанса да следеће недеље, од 26. или 27. августа, кроз 'Бечка врата' мало продре свежији ваздух, али то је само назнака", додаје Ристић.

И на сајту Републичког хидрометеоролошког завода такође је објављено да нас очекује топла јесен са температурама изнад просека.

"Септембар ће у већем делу Србије бити топлији и просечно влажан, а у југозападној Србији топлији и сувљи. Средња минимална температура ваздуха у септембру биће у просеку виша за око 1 степен у односу на вишегодишњи просек", наводи РХМЗ.

Октобар ће бити топлији и сувљи у већем делу Србије, док ће новембар бити такође топлији, али мало влажнији, додаје се.

Према речима метеоролога Ристића, нема нарочито добрих вести за пољопривреднике јер се "суша наставља најважнијим деловима земље, где треба највише кише", а "за сада нема најава озбиљнијих падавина".

С друге стране, "како будемо ишли дубље у септембар, температуре ће бити бити око 26-27 степени, то ће бити летње, а пријатне температуре, нећемо више имати проблема са врућинама", напомиње Ристић.

Како најављује, још један налет врућина се очекује крајем ове недеље, за викенд, када ће температуре бити око 37-38 степени Целзијусових.

"После тога све мање шансе су да температуре буду у тим нивоима", наглашава саговорник РТ Балкан.

Он објашњава да је проблем исландски циклон, који је активан од краја јануара.

"Стално је присутно југозападно струјање из Африке и зато је веома топло. У почетку је то било пријатно, у фебруару смо могли да седимо по кафићима, али кад дође лето онда је врело", закључује.

image