Србија и Балкан

"У потпуности оправдано": Суд у Скопљу није ни планирао да одбеглог терористу испоручи Србији

Одбегли Рамадани је трећи припадник тзв. ОВК ухапшен у Северној Македонији по српским потерницама. Гафур Дуголи и Томор Морина су ухапшени, али су потом пуштени судском одлуком
"У потпуности оправдано": Суд у Скопљу није ни планирао да одбеглог терористу испоручи СрбијиGetty © Kael Alford/Newsmakers

Кривични суд у Скопљу "у потпуности је оправдао" одлуку о одређивању кућног притвора бившем припаднику тзв. ОВК Бљериму Рамаданију у екстрадиционом поступку и замерио медијима "претерано извештавање о његовом бекству".

Суд наводи да није ни било планирано изручење одбеглог Рамаданија Србији, баш као што Србији нису била изручена ни још двојица бивших припадника терористичке ОВК који су раније били ухапшени у Северној Македонији по српским потерницама. 

"Чињеница број један је да је реч о страном држављанину, који је оптужен за злочин почињен у другој земљи, на Косову, и од Суда је тражено његово изручење Србији. Судски систем у нашој земљи није директно погођен исходом овог поступка, с обзиром на то да се овој особи не суди у земљи (у Северној Македонији) и да ниједан македонски држављанин није оштећен. Међутим, обавеза РСМ је да поштује међународно право у већ утврђеном поступку екстрадиције", саопштено је из Кривичног суда.

Подсетили су на сличан случај Томора Морине из 2019. године, којег Скопље није изручило Србији јер је, како наводе, "држављанин Косова, а злочин за који се терети је почињен на Косову".

"Због тога Косово има овлашћење да води овај поступак, што је и одлука коју је потврдио Врховни суд", наводи се у саопштењу.

По оцени суда, чињеница је да је Рамадани по одлуци истражног судије био у активном притвору од 17. јула до 1. августа, односно 15 дана, што је према досадашњој судској пракси за ове случајеве, како тврде, максимално време које је лице провело у екстрадиционом притвору.

Дакле, "одговорност (системску или појединачну) за бекство треба тражити од органа који врши надзор", кажу из Суда.

Одбегли Рамадани је трећи припадник тзв. ОВК ухапшен у Северној Македонији по српским потерницама. Гафур Дуголи и Томор Морина су ухапшени, али су потом пуштени судском одлуком.

Из владајуће странка траже смену судије

Посланик владајуће ВМРО ДПМНЕ Тони Јаревски тражи хитну смену судије Пајазита Пајазитија који је, како наводи, одређивањем кућног притвора током екстрадиционог поступка омогућило бившем припаднику тзв. ОВК Бљериму Рамаданију да побегне. Јаревски каже да је Пајазити то учинио свесно, јер је знао о каквом је човеку реч.

"Пајазити је свесно дозволио Рамаданију да побегне и за то треба да сноси одговорност. На исти начин, Пајазити се обрачунао и са Ијетом Меметијем, замеником председника Већа јавних тужилаца, који је признао да је узео мито да би утицао на блажу казну за Бору Стојчева, званог 'Боро Малборо'. Пајазити је уместо затворске казне изрекао условну казну за Меметија. Из авиона се види да су Пајазитијеве одлуке мотивисане, али не по закону. Пајазити не сме да буде судија, укаљао је судијску функцију и мора да буде смењен. Институције треба да приступе његовом разрешењу и одмах након тога покрену одговарајуће процедуре", навео је Јаревски, пренели су скопски медији.

Он је истакао да ће, ако Пајазити не буде смењен, поверење народа у правосуђе још више пасти, пренели су скопски медији. Јаревски је најавио да ће наставити да саопштава нове информације у овом случају.

image