Медијски блиц Приштине и Вашингтона: После Куртија за "Глас Америке", Османијева о мосту за РСЕ

Квинта није против отварања моста, али желе да буду сигурни да се сваки корак подузима заједно, да кад мост буде отворен, то буде одрживо и успешно и да не проузрокује никакве тензије, тврди Вјоса Османи

Упркос захтевима Европске уније и Кфора Приштина неће поново разговарати о отварању моста у Митровици у оквиру дијалога са Београдом, поновила је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у интервјуу за "Радио Слободна Европа" оно што је Аљбин Курти већ раније рекао за "Глас Америке"

"Оно што сматрам кључним је захтев команданта Кфора (Озкана Улуташа) да се у потпуности координирамо са НАТО-ом. И слажем се с тим. Нема смисла да радимо нешто без гаранција да су наши безбедносни партнери уз нас, јер би то могло имати контраефекат, изазвало би много већу присутност, створило би много већу претњу мосту, а то није у интересу Косова", оценила је Османијева.

Курти је претходно за "Глас Америке" рекао да када је реч о отварању моста на Ибру, "Косово" неће изненадити своје савезнике и партнере, али и да неће дозволити да се то питање непотребно одуговлачи.

Упркос томе што заправо Срби страхују од отварања моста на Ибру, на коме су до сад безброј пута били мете албанских нападача, Османијева тврди да постоји стална претња од снага које су, како каже, "финансиране, подстакнуте, политички подржане и војно обучене од стране Србије".

Без обзира на то што је међународна заједница против овог корака, председница такозваног "Косова" истиче да је у сваком разговору са владом у Приштини, добила уверења да ће отварање моста бити у координацији са међународном заједницом. 

"Ни Влада, ни било која друга институција на Косову није одредила датум отварања моста, зато што мислим да је кључно да прво седнемо заједно са нашим безбедносним партнерима, са нашим савезницима, пријатељима, партнерима, и направимо план", каже Османијева.

План, каже, поставља датум, јер, како оцењује, можете знати датум само уколико сте на сто поставили сва питања безбедности, уколико имате јасан операциони план како да се позабавите тим питањима, како да поступате уколико су грађани "Косова" било које националности забринути, како да више разговарате са цивилним друштвом, те како обезбедити да градоначелници Јужне и Северне Митровице буду укључени у цели процес.

"Оно што је Квинта тражила, то је да се не предузима ниједан потез а да није претходно координисан. У свим мојим разговорима, конкретно са амбасадором Сједињених Држава, било је јасно да они нису против отварања моста, али да желе да буду сигурни да се сваки корак подузима заједно, та да кад мост буде отворен, то буде одрживо, успешно, те да не проузрокује никакве тензије. Зато сам 1. августа, знатно пре него што је објављено саопштење Квинте, јасно рекла да је неопходно имати заједнички план имплементације", тврди она.

Према Бриселским споразумима, тврди, сви договори из дијалога који предводи ЕУ морају да буду у потпуности спроведени, а са отварањем моста се "касни већ осам година".

"То не значи да је било ко у 'косовским' институцијама икад рекао Квинти да ће у потпуности занемарити њихову бригу за безбедност, или да желимо ово да радимо без њих. Нисам упозната са тим да је премијер икада рекао било коме из Квинте да ће ово учинити без координације са њима, него супротно", каже она.

Све приштинске институције су, тврди, на истим позицијама што се тиче координације са САД, са земљама чланицама ЕУ, и са свим НАТО актерима, зато што је то у интересу "Косова", и нико не би имао користи од конфликта са НАТО-ом.

"Када кажем конфликт, не мислим само у смислу неслагања у речима, али за нас нема смисла да радимо било шта а да не будемо сигурни да то подржавају наши безбедносни партнери, јер би изазвало контраефекат, проузроковало би много веће присуство НАТО-а на мосту, а то није у нашем интересу", истиче Османијева.

То би, наводи, поново покренуло наратив неких који инсистирају на томе да ово поново мора постати тема дијалога са Србијом.

"Што се тога тиче, била сам веома јасна. Мислим да апсолутно није у интересу 'Косова', да води дијалог са Србијом о питању моста", поновила је Османијева.

На питање да ли то значи да мост "за сада" неће бити отворен, Османијева је рекла да се консултације са међународном заједницом настављају, и најавила "веома значајне састанке" са представницима НАТО-а, до краја августа.

Председница лажне државе каже да ће у разговорима са представницима НАТО-а "разјаснити", да би поновни дијалог о мосту у ствари био кршење споразума које је предводила ЕУ.

"Ако бисмо тако поступили то би било у супротности са свиме што је  смо постигли у споразумима под вођством ЕУ, укључујући основни споразум из фебруара 2023. године", тврди Османијева.

Она каже да је између "Косова" и Србије још 2014. године, у Бриселу постигнут споразум  о ревитализацији моста на Ибру, и да се према том споразуму морају поштовати "косовски закони".

Напомиње да је у августу 2015, године склопљен други споразум, према коме је предвиђено да ће мост бити отворен за сав саобраћај не касније од јуна 2016. године.

"Постоје неки који кажу да ипак треба направити план имплементације, али план имплементације већ постоји, договорен је 5. августа 2016. године, и тако је детаљан да би вас то изненадило", подвлачи она.

Мост је, каже, постао симбол сепарације, "због чега би сви требало да се удружимо и радимо на интеграцији", оцењује Османијева, председница "државе" која Србе држи у гетима и одузима им сва права.

"Ово не сме постати део дијалога са Србијом, и под два, мора постојати координација са НАТО-ом. То укључује, наравно, и наше ЕУ партнере који су чланови НАТО-а, и друге који нису у ЕУ, али, и Сједињене Државе, наш главни безбедности партнер", додаје.

Поводом оцена америчког засланика у Приштини Џефрија Ховенијера да би отварање моста преко Ибра у могло да повећа безбедносне ризике и створи могућност да дође до насиља и других проблема, како за локалну заједницу, тако и за војнике Кфора, Османијева констатује да претња дефинитивно не долази од албанског становништа, као ни српских грађана који "само желе да нормално живе у својим општинама на северу".

Османијева нас је просветлила и открићем да "српске банде оперишу према наредбама политичког мозга који стоји иза свега овога, Александра Вучића".

Она тврди и да поуздано зна да је Александар Вучић директно умешан у наручивање напада у Бањској, те тврди и да НАТО партнери лажне државе "то знају".

Говорећи о нацрту статута ЗСО, који Приштина одбија да проследи на разматрање такозваном Уставном суду Косова, Османијева каже да постоји оклевање у вези с једностраном применом Основног споразума, када се, према њеним речима, "Србија јасно, и на основу међународног права, повукла из њега."

"Морамо сести и рећи: Ако Србија неће да га спроведе, а ви и даље тражите од нас да га једнострано спроведемо, морамо знати шта добијамо заузврат, какве безбедносне гаранције добијамо, како ћемо оживети кампању за признање Косова и како ћемо ући у ове међународне организације заузврат", каже Осамни.

Председница приштинских институција још поручује да је "Косову" место у евроатлантским институцијама.

"Упркос малим неслагањима о приступима које бисмо могли имати, пре или касније ћемо завршити као део те породице. И на овоме треба да радимо заједно", констатује такозвана председница лажне државе.