Србија и Балкан

Шлогови све чешћи због несносних врућина: Само у болници "Свети Сава" 50 одсто више случајева

Код овако високих температура долази до честих осцилација крвног притиска – због чега се крвни судови шире и скупљају
Шлогови све чешћи због несносних врућина: Само у болници "Свети Сава" 50 одсто више случајеваGetty © Royalty-free

Услед изразито високих температура, Специјална болница "Свети Сава" у Београду у последњем периоду има за око 50 одсто више пацијената са тешким можданим ударима.

Др Татјана Голубовић за РТС је испричала да је до повећања броја шлогова у летњем периоду дошло зато што су механизми прилагођавања, посебно код старијих људи, исцрпљених током ових дуготрајних врућина.

Мождани удари могу да буду исхемијски и хеморалгијски – први се дешавају због зачепљења крвног суда, а други због пуцања и излива крви у мозак.

"Под тешким можданим ударима подразумевамо пацијенте са великим неуролошким дефицитима – пацијенти са потпуно одузетом једном страном тела, не могу да говоре и имају измењено стање свести", истиче др Татјана Голубовић.

Код хеморалгијских можданих удара најчешћи узроци су скокови крвног притиска, а код овако високих температура долази до честих осцилација – због чега се судови шире и скупљају, а код старијих људи чији су зидови крвних судова трошни, они то не могу да издрже.

Исхемијски мождани удари такође су под утицајем температура, које доводе до промене густине крви и коагулације, па може да дође до формирања тромбова.

"Иако су иначе ређи, тренутно су хеморалгијски мождани удари чешћи", наводи Голубовићева.

image