Србија и Балкан

Изненадна посета: Директор ЦИА допутовао у Сарајево

Према писању "Кликса", Бернс се заинтересовао за питања државне имовине БиХ и актуелним проблемима у вези с тим проблемом
Изненадна посета: Директор ЦИА допутовао у Сарајево© Anna Moneymaker/Getty Images

Директор ЦИА Вилијам Бернс стигао је данас изненада у Сарајево, где је одржао састанке са директором Обавештајно-сигурносне агенције (ОСА) Алмиром Џувом и члановима Председништва Босне и Херцеговине, јавља "Кликс".

Бернс је разговарао са министром спољних послова у Савету министара Елмедином Конаковићем. Након састанка Бернс је напустио зграду МВП-а.

Конаковић је, након што је Бернс разговарао и с члановима Председништва БиХ и Алмиром Џувом, директором Обавештајно безбедносне агенције, за Аваз рекао да је стекао утисак да Бернс добро познаје ситуацију у БиХ и да располаже информацијама.

"Разговарали смо о процесима у БиХ, важности НАТО и европских интеграција, о ономе што нас убрзава и успорава", рекао је он и додао да је његова посета још једна потврда да се америчка администрација озбиљно бави са БиХ.

На питање како коментарише чињеницу да ће Бернс наставити посету региону посетом Београду, Конаковић је рекао да то показује да САД регион Западног Балкана посматра као једну целину.

"И нама је важно да се смири дијалог између Србије и Косова, да се смире нека жаришта, да се окренемо економији и будућности овог региона, а не сталним надметањима и надвикивањима око историјских чињеница. Сигурно је да америчко присуство иде и у том правцу – правцу стабилизације односа у региону и окретања на оно што је грађанима најбитније", рекао је Конаковић.

Своју посету Бернс је започео званичним састанком са генералним директором ОСА БиХ Алмиром Џувом. Одржан је и радни ручак у познатом сарајевском ресторану "Голф клуб".

Радио Слободна Европа преноси да је састанку у Председништву БиХ присуствовала и Жељка Цвијановић, која је на америчкој листи санкционисаних особа, због, како наводе, подривања Устава БиХ.

Портал сарајевског "Аваза" пише да је реч о "изузетно важној посети за целу БиХ", али је и "доказ веома успешне сарадње двеју агенција и њихових челника".

"Разговарано је о забрињавајућој сецесионистичкој реторици и деловању председника Републике Српске Милорада Додика и Владе Републике Српске", истакао је званичник Владе САД за Н1 БиХ.

Подсећамо, РТ Балкан је својевремено писао како је шеф сарајевске дипломатије Елмедин Конаковић повезан са радикалним исламистима.

Конаковић је био млада узданица Странке демократске акције (СДА), како је о њему говорио први човек те партије Бакир Изетбеговић, све док 2018. није одлучио да иступи из ове странке и формира своју партију Народ и правда (НиП).

Реч је о странци која је и у домаћој и у међународној јавности, у различитим документима и извештајима, довођена у тесну везу са исламистима, пре свега Муслиманском браћом, који су, према тим изворима, помагали и ратне и поратне напоре Бошњака.

Бернс је претходно у БиХ боравио 2012. као помоћник америчког државног секретара и тада је, како се наводи, показао посебно интересовање за политичку ситуацију у земљи и рад Канцеларије високог представника (ОХР).

Према писању "Кликса", Бернс се такође заинтересовао за питања државне имовине БиХ и актуелним проблемима у вези с тим питањем.

"На свим својим састанцима сам јасно рекао да остајемо чврсто привржени и да пружамо подршку суверенитету и територијалном интегритету БиХ и Дејтонском мировном споразуму", рекао је он у посети БиХ 2012. године.

Такође, Бернс је тада потврдио како Вашингтон подржава рад ОХР-а.

"И док успех зависи од спремности и посвећености лидера и грађана ове земље, Сједињене Америчке Државе су биле, јесу и биће истински пријатељ ове земље и подржаваће модерну, стабилну и просперитетну БиХ која је потпуно интегрисана" у ЕУ, изјавио је тада Бернс.

Бернс је на позицију директора ЦИА именован 2021. године, а председник Џозеф Бајден га је именовао за члана председничког кабинета у јуну 2023. године.

Током своје дугогодишње каријере, Бернс је службовао у шест председничких администрација, а каријера му траје више од четири деценије.

image